Унгария губи влияние в проекта „Набуко“

По този начин компанията губи правата си на равностоен партньор в проекта, който трябва да доставя газ от турско-българската граница до Австрия. Това става ясно от информацията на в. Budapest Times.
 
Според новото разпределение делът на MOL намалява от 16,7 до 14,7 на сто. В същото време процентното участие на останалите партньори – Българският енергиен холдинг, Botas (Турция), Transgaz (Румъния), RWE (Германия) и OMW (Австрия) се увеличава от 14,7 до 16,7 на сто.
Решението на унгарския концерн трудно може да бъде сметнато за изненада.
В края на февруари 2012 г. шефът на МОЛ Джоузеф Молнар изрази съмненията си, че проектът ще стартира до момента, в който не бъде намерен източник на газ. Тогава той обясни: „Все още не е ясно от къде ще ще идва газът, както и какви количества ще бъдат превозвани. Следователно – не можем и да пресметнем за колко време ще се изплати проектът“.
Впоследствие в края на юни тази година консорциумът „Шах Дениз ІІ“ обяви, че е избрал проекта „Набуко Запад“ /съкратеният първоначален вариант на тръбопровода/ като вариант за доставки за Централна Европа. Преди това нтерес към залежите имаше и от руска страна. Те трябваше да се използват за проекта „Южен поток“.
Преди това унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че унгарският енергиен концерн МОЛ може да излезе от проекта или сериозно да ограничи участието си.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *