Уолстрийт губи властта над икономиката

Уолстрийт вече няма да играе такава доминантна роля в икономиката, тъй като регулацията ще намали масовото поемане на риск, което бе станало толкова обичайно, заяви президентът Барак Обама в интервю за „Ню Йорк таймс мегъзин“.
Уолстрийт ще си остане голяма важна част от нашата икономика, точно както беше през 70-те и 80-те години, просто повече няма да бъде половината от икономиката ни, обясни той. Според него ограничаването на ролята на Уолстрийт и на огромните печалби, които идваха от високорисковите операции, може да доведе и до други промени, предаде БТА.
Това означава, че повече талантливи хора, повече човешки ресурси ще се насочат към други сектори на икономиката, заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. „Аз лично мисля, че това е здравословно. Не искаме всеки колежанин с математически способности да стане борсов посредник. Нека някои от тях да се насочат към инженерството или компютърния дизайн“, добави Обама.
Президентът заяви, че очаква правителствените инициативи в икономиката да доведат до дългосрочни промени. „Това, което според мен ще се промени, беше едно отклонение от нормата – ситуация, при която през последното десетилетие корпоративните печалби на финансовия сектор бяха преобладаващата част от общите печалби. Важно е да се разбере, че част от това богатство преди всичко беше илюзорно“, напомни президентът. Той изрази увереност, че хората ще си върнат доверието към финансовата система, но това ще отнеме известно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *