„Уолстрийт Джърнъл“: Фед може да намали паричните стимули дори до 65 млрд. долара на месец в края на януари

Известният коментатор на „Уолстрийт Джърнъл“ Джон Хилсенрат, който се счита за важен изразител на мнението на Фед, прогнозира, че Федералният резерв ще намали програмата за парични стимули на заседанието си в края на януари (на 28-и и 29-и януари).

Според Хилсенрат изненадващо слабите данни за заетостта в САЩ през декември няма да намалят очакванията на американските централни банкери за солиден икономически растеж през настоящата година. Той прогнозира понижение с 10 млрд. долара на покупките на ценни книжа от страна на Фед за 85 млрд. долара на месец. Хилсенрат не изключва възможността Резервът вече да е ограничил месечните покупки до 75 млрд. долара и да обяви допълнително понижение на паричните стимули с още 10 млрд. долара до 65 млрд. долара на месец на заседанието в края на месеца – само шест седмици, след като през декември Фед даде знак за скорошен старт на намаляване на паричните стимули.

Джон Хилсенрат посочи, че представителите на Фед изглеждат насърчени от реакцията на паричните пазари (от относително спокойните нива на реалните междубанкови лихви и от стабилизирането на лихвите на 10-годишните книжа под важното ниво от 3,00%) и това би представлявало допълнителен мотив за очакваното решение за намаляване на програмата за парични стимули на заседанието в края на януари.

Известният коментатор от „Уолстрийт Джърнъл“ мотивира тази своя прогноза и с изявленията на редица представители на Федералния резерв в последно време, както и със серията добри икономически показатели, които предполагат ускоряване на растежа на американската икономика през настоящата година.

Вероятно ние ще продължим по пътя на постепенно, премерено редуциране на темпото на покупки на американски ценни книжа, предполагайки, че икономиката върви по пътя, по който очакваме, заяви в интервю по-рано този месец президентът на Фед на Сан Франциско Джон Уилямс.

Програмата за покупки на американски държавни облигации и на ипотечно гарантирани книжа е една от двете ключови стратегии на Фед за подпомагане на икономиката на САЩ. Другата основна стратегия е политиката на рекордно ниски лихви (федерална фондова лихва в диапазона между 0,00% и 0,25%). Според Джон Хилсенрат представителите на Фед вече са започнали да дебатират и как най-добре да опишат плановете за това кога в крайна сметка ще започнат да повишават основната американска лихва.

На заседанието през декември Фед каза, че лихвата ще остане близо до нулата „доста време“, след като нивото на безработица падне до заложния от банката праг от 6,5%. Според Хилсенрат на този етап Фед не бърза да повишава лихвите. Но с оглед на това, че централните банкери обвързват плановете за бъдещата парична и лихвена политика с посоката на движение на нивото на безработица в САЩ, ще се наложи те да обяснят по-добре бъдещите си планове на фона на изненадващото понижение на безработица през декември до едва 6,7%, смята известният коментатор на „Уолстрийт Джърнъл“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *