Уорън Бъфет отново купува акции

Уорън Бъфет е един от най-известните инвеститори в света, но той също така е и водещ икономически индикатор. След като Berkshire Hathaway продаде акции за почти 13 милиарда долара в разгара на кризата, инвеститорите останаха извънредно изненадани.

Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Bloomberg
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Bloomberg

Сега те си отдъхват, виждайки, че компанията на Бъфет отново е в режим на купуване, като осъществява най-големите си покупки на акции от една година насам, пише Bloomberg в анализ, информира bloombergtv.bg.

Бъфет не прави само странни залози, като тези на японски търговски къщи и злато. Документи късно в понеделник показаха, че за последния период Berkshire Hathaway е купила акции в шепа американски фармацевтирни гиганти – AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Merck & Co. и Pfizer. Тя също така е купила дялове в T-Mobile, както и в Snowflake в рамките на едно от най-горещите първични публични предлагания за тази година. Купуването на тези акции е част от нетните 4,8 милиарда долара, които Berkshire е похарчила за книжа в рамките на периода. Компанията е похарчила допълнителни девет милиарда долара за закупуването на собствените си акции.

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway отново е нетен купувач на акции през третото тримесечие след оттеглянето си през второто. Графика: Bloomberg

Залогът на Berkshire във Pfizer, оценена на 138 милиона долара при затварянето на пазара в понеделник, става ясен седмица, след като производителят на лекарства обяви, че ваксината му срещу коронавируса е ефективна на над 90%. Moderna е друга компания, която заяви в понеделник, че нейният кандидат показва 94,5% ефективност.

Въпреки това залозите на Бъфет на фармацевтичния сектор едва ли са изцяло свързани с разработването на ваксини, защото това е валидно само за Pfizer. Вместо това Бъфет, или някои от неговите инвестиционни заместници, вероятно вижда по-широка стойност във фармацевтичното пространство, което беше изправено пред предизвикателство на фона на очакванията за “синя вълна” след президентските избори в САЩ, тъй като нагласите при такъв сценарий бяха за въвеждането на политики, които ще ударят печалбите на компаниите. Тези опасения не са така силни в случай, че демократите не получат контрол върху Сената, поне засега.

Залозите на

Залозите на Berkshire Hathaway във фармацевтичния сектор. Графика: Bloomberg 

Междувременно Berkshire продължава да се оттегля от банковия сектор, като допълнително свива дела си в JPMorgan Chase, PNC Financial Services Group и Wells Fargo. Компанията на Бъфет се оттегли и от залога си за 1,3 милиарда долара в Costco Wholesale. Акциите на търговеца обаче поскъпнаха със 7% до исторически връх след края на третото тримесечие и той обяви специален дивидент от 10 долара на акция.

Уорън Бъфет: Това е най-добрата книга, която прочетох през 2016 г. … – Лира

Със сигурност е полезно да се види, че инвеститорът прави залози отново. Точно преди пандемията да удари, Бъфет заяви в телевизионно интервю, че е нетен купувач на акции всяка година, откакто е навършил 11 години. Невероятно е как пандемията натежа на оптимизма на 90-годишният инвеститор по начин, по който не са го правили войни, терористични атаки и други рецесии. САЩ все още не са се спасили, но има причини за оптимизъм и изглежда, че именно това предполагат последните ходове на Бъфет.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *