Уорън Бъфет спечели 120 млрд. долара от инвестията си в Apple

Инвестицията на Уорън Бъфет в Apple му се отплаща по много добър начин, след като легендарният инвеститор е спечелил 120 млрд. долара до момента (поне на хартия).Уорън Бъфет спечели 120 млрд. долара от инвестията си в Apple

© Unsplash

Припомняме, че Apple се превърна в първата компания в света, чиято пазарна оценка се повиши до 3 трилиона долара, информира profit.bg.

Berkshire Hathaway започна да купува книжа на Apple от 2016 г. и го правеше агресивно до средата на 2018 г., когато премина границата от 5% собственост в производителя на iPhone, което струваше на инвестиционната компания 36 млрд. долара.

Днес това вложение вече се оценява на 160 млрд. долара, след като в последните 12 месеца акциите добавиха около 40% към стойността си.

Освен поскъпването си, Apple генерира и сериозни дивиденти на Berkshire Hathaway, които се равняват на около 775 млн. долара средно на година.

Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха подготвя империята си за бъдещето след него - Money.bg

Делът на Apple в портфолиото на Berkshire днес се равнява на около 40%, сочат изчисления на InsiderScore.com.

Конгломератът днес е най-големият инвеститор в Apple, ако изключим борсово-търгуваните фондове.

Бъфет преди време обяви, че Apple е третият най-добър бизнес на Berkshire, след застраховането и жп транспорта.

„Това може би е най-добрият бизнес, който познавам в света“, каза Бъфет пред CNBC преди около 2 години. Не гледам на компанията като на акция, а като на нашия трети най-добър бизнес“, допълни той.

От 2018 г. на Berkshire Hathaway намали вложението си в Apple, като продаде книжа за 11 млрд. долара.

Програмите за обратно изкупуване на собствени акции, както и добрите резултати на Apple обаче оскъпиха книжата до нови рекордни стойности, което донесе милиарди долари на Бъфет и инвеститорите в компанията му.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *