Урагани в страната, очакват се поледици и сняг

Силни ветрове и ниски температури сковаха страната. Очакват се рязко влошаване на времето, заледени участъци по пътищата и снегонавявания.
12 дървета са паднали в София от силния вятър, има рухнали дървета и на места и в западната част на страната. Вече има и счупени прозорци от високите етажи на жилищните сгради в столицата. Няма данни за пострадали хора, съобщиха пред „Фокус” от „Гражданска защита”.Предупреждение за опасни метеорологични явления на територията на цялата страна – оранжев код (втора степен) издаде Националният институт по метеорология и хидрология. Според данните на института към БАН вятърът в Монтана, Оряхово, Шумен, Кнежа, Ловеч, Свищов, Русе, Варна, Кърджали, Хасково е бурен – със средна скорост 15-17 м/сек и с пулсации 20-24 м/сек. Най-силен е вятърът в Сливенско – 24 м/сек, с пулсации до 28 м/сек.Пристанище Варна е затворено за всички кораби. Забраната е в сила от снощи заради силния вятър от север във Варненския залив, съобщи дежурният в рейдовата кула на порта, цитиран от Дарик радио. Той допълни, че предупреждението на метеоролозите за буря в Черно море все още не отменено. Вятърът е със скорост от 8 до 10 м/сек, като поривите му достигат до 12 м/сек. В Гражданска защита обаче все още няма постъпили сигнали за щети.Сняг, придружен от силен вятър, вече заваля в много райони в страната. На прохода Предела се е образувала тънка снежна покривка. На прохода Шипка пътната настилка е заснежена и опесъчена. Времето е облачно, духа силен вятър, който е навял около 2-сантиметрова снежна покривка встрани от пътя. Температурата е -5 градуса. Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета с маса над 10 тона. Силен вятър духа и на прохода на Република. Пътните настилки са мокри, видимостта е добра. Температурата е 0 градуса и движението се осъществява без ограничения. Смолян и Пампорово осъмнаха тази сутрин без сняг, но температурите в Родопите паднаха с повече от 6-7 градуса. В момента в областния град термометърът сочи 1 градус, но духа силен и студен вятър. За около 10 минути в административната част на Смолян беше нарушено електрозахранването. Паднали камъни е имало тази сутрин по пътя Соколовци-Рожен, както и паднало дърво по пътя към „Превала“ . Проблемите са отстранени своевременно, каза дежурният в пътното. Силният вятър в Шумен е съборил част от светофара до Спортна зала „Плиска“ в града. Няма пострадали при инцидента. Падналото съоръжение е било забелязано от служители на Гражданска защита, които са преминавали от там и е било отстранено. От снощи скоростта на вятъра в града е между 17 и 22 м/сек. В Стара Загора са изпочупени сухи клони, съборени са табели, ламарини от покривите. В цялата област пътните настилки са сухи, видимостта е добра, температурата е от 0 до + 4 градуса. От Пътна полиция съветват водачите да избягват шофирането през идните няколко дни, съобщиха от пресцентъра на МВР. Очаква се рязко влошаване на времето, заледени участъци и снегонавявания, които ще създадат опасности от пътни злополуки. Най-сериозни затруднения се очакват в планинските райони и в Северна България.
Заради падналия 5-сантиметров сняг ТИР-ове закъсаха тази нощ в прохода Предел и по пътя към ГКПП „Станке Лисичково“, съобщи БГНЕС. След поставянето на вериги камионите потегляха и движението се нормализира.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *