Устойчиво развитие чрез етично финансиране

Устойчиво развитие – това е една от любимите теми за икономистите и то не от вчера. Концепцията за устойчиво развитие набира все по-голяма популярност и все повече привърженици и в днешно време. Тя очертава постигането на икономически растеж, който предоставя благосъстояние на  съвременното общество, но същевременно  не лишава и бъдещите поколения от тази възможност за добър живот. През последните години се инвестират милиарди в зелени и етични фондове. При тях се комбинират финансовите и социалните цели на инвестицията. Клиентите обикновено не знаят и не се интересуват как точно банките използват парите им, предоставени под формата на депозити. Дали банката отпуска кредит на предприятие, което потъпква етичните норми или напротив – дава шанс за развитие на бизнес с обществена полза?

Докато у нас населението избира в коя банка да вложи парите си главно сравнявайки размера на лихвените проценти по депозитите, то в други европейски страни все повече хора започват да се интересуват точно в какво избраната от тях банка инвестира техните спестявания. Ето защо някои банки предприемат все по-прозрачна политика относно дейността си и публикуват информация за отпуснатите кредити.

Популярност набира и инвестирането в акции на предприятия, които въз основа на социални, екологични и етични критерии могат да бъдат определени като такива с устойчиво поведение. Етичните договорни фондове не извършват инвестиции в определени браншове, като например оръжейно производство или генно инженерство в растениевъдството, предприятия, които нарушават човешките права.  Разбира се, не е за препоръчване инвестирането на сляпо във всякакви бизнеси, свързани с устойчивото развитие. Риск съществува и в тази сфера. Пример за това е фалитът на германската компания „Прокон“, чийто предмет на дейност беше инсталирането на  вятърни паркове, а изграждането им бе финансирано от хиляди малки инвеститори.

И докато в други страни от континента функционират успешно много етични банки и етични фондове, каквито са например Banka Etika в Италия и Triodos Bank в Германия и Англия, то в България етичното финансиране все още слабо познато, но се очаква да набере скорост и да привлече много привърженици с прозрачното си управление и развитие.

 

Публикацията подготви:  Евгения СТИЛЯНОВА

Снимка: www.pexels.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *