Устойчив оптимизъм на борсите в Европа

Индексите се покачват, като DAX се вдигна с 1.2% до 5573 пункта, движен от 2.9% ръст на E.ON и 3.8% покачване на Deutsche Bank.
Обещанието за доларови кредити оживи и търговията с акциите на френските банки, въпреки че Societe Generale и Credit Agricole само дни по-рано получиха понижение на кредитната си оценка. CAC 40 в Париж се покачва с 0.27% до 3055 пункта. В Лондон благодарение на ръста при енергийните дружества – следствие от поскъпващия петрол – индексът се покачи с 1% до 5394 пункта.
Барел брент поскъпна до 113.07 долара, а WTI леко се понижи до 89.26 долара за барел. Има признаци на ограничаване на доставяните количества, а планът за преодоляване на кризата в Европа обещава да има търсене на суровината. Златото обаче възстанови част от загубите си, тъй като според някои инвеститори при цена 1779.30 долара за тройунция благородният метал отново е привлекателна инвестиция.
Едно евро купува 1.3812 долара и 105.9494 йени. Японските пари с котировката си от 76.711 йени за долар са опасно близо до зоната, в която ЯЦБ интервенира на пазара. Заради спекулации, че във Великобритания ще има количествени улеснения, паундът задълбочи спада си до 1.58 долара. Рязък ръст отчита новозеландския долар – признак на успокояване на глобалната търговия. Доларът във валутния индекс на Nasdaq се покачва с 0.3% – това се обяснява със спекулации за по-високо от очакваното потребителско доверие в САЩ.
Въодушевлението на пазара беше запалено от координираната акция на глобалните централни банки, които обещаха, че ще осигурят достатъчно доларова ликвидност на пазара и с това потушиха притесненията, че изстисканите заради дълговата криза банки ще изпитат недостиг от финансиране. Малко по-рано европейските лидери еднозначно застанаха зад опитите на Гърция да продължи да обслужва дълга си.
Паралелно с потушаването на страховете за световната финансова система се връща и очакването, че световната икономика ще се възстанови от кризата и отново ще отбележи добър ръст. Възобновяването на търговските потоци оживява експортните фирми, а ръстът на суровинните пазари е добър за акциите на минни и енергийни компании.
Очертава се четвърта поредна седмица с ръст в цената на петрола. Въпреки че суровината снощи слезе от постигнатите върхове, в азтиаската търговия отново има динамика и брентът се покачва с 0.45% до 112.80 долара за барел. Петролът сорт WTI е нагоре с 0.1% до 89.49 долара. Поскъпват и зърнените култури и медта, като реакция на тежкото движено от страх разпродаване в средата на седмицата.
Сред най-недоволните от нормализацията на обстановката са инвеститорите в благородни метали – тези, които заложиха на срива на световната финансова система и купуваха фючърси на злато по рекордни цени. В момента тройунцията струва 1769.20 долара, което е с близо 150 долара под рекорда, поставен на върха на спекулациите за световен финансов разпад.
Доларът се смъква на валутните пазари, тъй като търсенето му в качеството на безрисков актив намалява. Евро / долар почти без изменение е на 1.3869, паундът купува 1.5811 долара. Доларът купува 76.7798 йени и 0.9654 австралийски долара. На цена 1.2076 франка за евро, швейцарската централна банка изпълнява обещанието си.
Днес ще бъдат обнародвани данните за търговския баланс и текущата сметка на еврозоната. По-голям потенциал да повлияе на пазара ще има показателят за потребителско довереие, измерван от Мичиганския университет, от който се очаква да нарасне.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *