Устойчив ръст през 2014г. за икономиката на Индия

Годината бе трудна за икономиката на Индия, но най-лошото може би вече свършва. Goldman Sachs очаква устойчив ръст през следващата фискална година, пише CNBC.

Подобрение в износа и ръст на инвестиционното търсене би трябвало да ускорят растежа на Индия до 5,5% през следващата фискална година, приключваща на 31 март 2015 г. Прогнозата на инвестиционната банка е нагоре от очакваните 4,3% за тази година.

Експертите смятат, че износът на страната ще бъде задвижен от растежа на световната икономика и от поевтиняването на рупията. През август валутата отчете рекордно дъно от 68,85 спрямо щатския долар.

Банката счита, че, след като минат изборите през май-април догодина, компаниите ще бъдат по-склонни да правят разходи. В предишните изборни години – 2004 и 2009 г. – бизнес активността се подобри значително през шестте месеца след края на изборите в сравнение с шестте месеца преди тях.

Според Goldman Sachs Комисията по инвестиции към индийския парламент, създадена, за да ускори издаването на разрешения за големи проекти, е одобрила 103 проекта на обща стойност 57 млрд. долара. Сумата ще се влее в икономиката в началото на 2014 г. и ще допринесе за възстановяване на инвестиционната активност през следващите няколко години.

Що се отнася до потреблението, потребителите в селските райони ще бъдат ключовият двигател заради по-доброто от очакваното благоприятно влияние на мусоните през тази година. Търсенето в градовете обаче най-вероятно ще остане слабо заради лошите прогнози за ръста на заетостта.

Според банкерите ефектът от финалното изтегляне на паричните стимули от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед) няма да бъде толкова ужасяващ, колкото бе през лятото на 2013 г., когато пазарите се притесниха от думите на председателя Бен Бернанке, че намаляването на стимулите ще започне скоро.

Цените на активите вече са се променили значително и затова спирането на стимулите няма да окаже силно влияние върху икономиката на азиатската страна. Ако трябва да си припомним, когато се заговори за намаляване, валутите, акциите и облигациите на развиващите се пазари претърпяха значителни разпродажби. Най-лошо пострадаха страните с дефицити по текущата си сметка и в бюджета като Индия и Индонезия.

Goldman Sachs прогнозира, че индийската рупия ще отстъпва още от сегашните си нива, макар и постепенно. Според банкерите натиск за продажби би дошъл от затварянето на прозореца на валутните суапове за петролните компании. Заради сериозното поевтиняване на рупията през юли и август Централната банка на Индия започна да снабдява с долари петролните компании, за да извършат доларовите си сделки. Когато суаповият период приключи в края на ноември, компаниите ще трябва да продадат долари, за да купят обратно рупии от централната банка.

Goldman Sachs смята, че по-високата инфлация в страната в сравнение с тази на търговските й партньори ще водят рупията по пътя на обезценяването. Евентуалното подобрение на платежния баланс може да ограничи поевтиняването на валутата в краткосрочен план, констатират експертите на инвестиционната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *