Фалитите на фирми са скочили с 63% за първите девет месеца на годината.

Това показват данните на Агенцията по вписванията. Ако през 2008 г. в несъстоятелност са били обявени 136 търговци, то през тази те са 221.

Близо 50 на сто повече са и компаниите, срещу които съдът е открил производство по несъстоятелност. То не означава, че фирмите ще фалират, но е индикатор за проблеми. За да открие процедура по несъстоятелност, съдът трябва да е установил, че дружеството е неплатежоспособно или свръхзадлъжняло.

Според изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов обаче на фона на реалното състояние на икономиката този ръст е несъществен. „Като се има предвид как кризата удари световната икономика и че в САЩ фалира едва ли не всяка трета фирма, тези числа у нас са доста под очакваните. Черните сценарии бяха за верижни фалити и че те ще сполетят структуроопределящи фирми“, каза той. Според Иванов фалират най-вече микро- и малки предприятия, които разполагат с по-малък ресурс да се противопоставят на трудностите. „Цифрите от фонд „Гарантирани вземания“ показват, че тегленията от там са несъществени в сравнение със събраната там сума от 180 млн. лв. От тях са изтеглени стотина хиляди. Това е оптимистичният сценарий. Не трябва да забравяме, че сме във вихъра на кризата, но въпреки всичко фалитите, които очаквахме, не се случват“, обясни Иванов. Според него едно от обясненията за неслучилите се фалити е, че Европа и САЩ вече са се оттласнали от дъното, а експортно ориентираните производства вече получават повече поръчки и започват да излизат от кризата. Ситуацията обаче съвсем не е розова, ще стигнем дъното към края на годината и след това ще можем да преценим кога ще можем да преминем към фаза на растеж, твърди той.

На фона на данните за повече фалити броят на новорегистрираните търговци за първите три тримесечия е спаднал в сравнение с миналата година. Създалите нова фирма са с 3800 по-малко. Бизнес през 2009 г. са започнали 30 460 дружества. „За всеки нов старт в момента се изисква значително по-голям ресурс, отколкото преди 1-2 години. Тогава началото на бизнес беше по-лесно заради пазарната конюнктура. Сега основното правило е „В криза не предприемай нищо“ и това кара евентуалните предприемачи да се въздържат, което е абсолютно нормално“, заяви изпълнителният директор на КРИБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *