Фармацевтични фирми напускат България

Изчезват лекарства от българските аптеки, а фармацевтичните фирми бягат от страната ни. Стига ли се до дефицит на лекарства и защо производители си оттеглят от нашия пазар. Това разкри в студиото на Bulgaria ON AIR Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки.

Тенденцията е да се увеличава броят на оттеглените лекарства от България. Има извиване на ръце и откровена принуда – даваш отстъпка или напускаш позитивния списък. Съществуват много противоречиви нормативни изисквания, които силно затрудняват производителите, коментира Костов.

Все пак той уточни, че засега ситуацията не е притеснителна, защото издадените разрешения за употреба на лекарства са повече от тези за прекратяване й. Сред спрените лекарства има остарели и оттеглили се по икономически причини. Те обаче имат фармацевтична алтернатива. „Проблемът не е само в напускането на фармацевтичните фирми, а в по-малкото регистрирани. Преди 3 години са били 520, докато за миналата година са едва 228. Желаещите да влязат на пазара са доста по-малко. Но ако аз трябваше да регистрирам лекарства в България много бих се замислил, призна  Костов, аргументирайки се с „огромния натиск“, който според него се упражнява върху компаниите в сектора. „Има неизвестност в бизнеса, постоянно излизат идеи за регулиране на цените и производителите не знаят какво се крие зад завесата“, посочи Николай Костов и даде пример с регулиране на доплащането, с което до момента държавата не се е занимавала.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *