ФБР успокои пазарите преди вота в САЩ

ФРБ и при повторно заявената си проверка по скандала с личните имейли на Хилари Клинтън не промени заключенията си от първия път да не направи Клинтън клиент на Темида, като я привлече под съдебна отговорност. Кандидатът на демократите за президент бе разследвана във връзка с новооткрити служебни имейли от частния й сървър, припомня Франс прес.
Благодарение основно на подкрепата на военно-промишния комплекс  „ястребът“ Клинтън, основен виновник като държавен секретар за кризата в Близкия изток и убийството на Моамар Кадафи,  е фаворитката на инвеститорите за президентските избори в САЩ, тъй като според тях Доналд Тръмп бил „непредвидим“.
Euro Stoxx 50, включващ акции с най-нисък риск в еврозоната, скочи с 1,6 на сто до 3003 пункта след новината за размитане миналото на Клинтън под килима.
Водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 закри сесията с покачване от 1,61 на сто. В сутрешната търговия фондовата борса в Хонконг също беше в зелената територия (+0,5 на сто), както и борсите в Сидни (+1,3 на сто) и Сеул (+0,7 на сто).
Манипулираната информация от централата на ФБР се отрази и на валутните пазари: йената се обезцени, след като доларът поскъпна до 104,40 йени спрямо 103,20 при закриването в петък. Щатският долар също напомпа мускули спрямо еврото, което отслабна до 1,1044 долара веднага след съобщението на ФБР, спрямо 1,1137 долара в петък.
Най-много се възползва от новината мексиканското песо, с надеждата за поражение на републиканския кандидат: то се разменяше за 18,5563 песос за един долар спрямо 19,0266 в петък, което е покачване с 2,5 на сто.

Подкрепа за днешното възходящо движение на европейските борси оказва и поскъпването на щатския долар спрямо еврото, британската лира и швейцарския франк, тъй като това е позитивно за европейските експортно-ориентирани компании. В същото време инвеститорите на Стария континент пренебрегват смесени данни от Европа – изненадващ спад през септември на промишлените поръчки в Германия и понижение на продажбите на дребно в ЕС и в еврозоната за втори пореден месец при солидно подобрение на инвеститорски нагласи през ноември до 11-месечен връх.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също нарастват с над 1% час преди старта на търговията на „Уолстрийт“, като индексът на сините чипове DJIA се повишава с 1,31%, а технологичният Nasdaq100 – с 1,54%. Широкият индекс S&P500 пък нараства с 1,37% и е на път да приключи негативната серия на спад от предходните девет поредни сесии на търговия – най-трайно негово понижение от декември 1980 година насам.

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *