Фермери трескаво купуват земя

Големите комплекси за свине и птици ще останат без европари, ако нямат ниви

Стопаните ни ще получават 25% от сумата, която взимат колегите им от страните членки. При тях това са 164 евро за хектар. Това са плащанията по т.нар. първи стълб на общата селскостопанска политика.

Фермери от Североизточна България трескаво купуват земеделски земи през последните три месеца. Причината е, че големите комплекси за свине и птици няма да получават евросубсидии от догодина, ако стопаните им не притежават или не са наели ниви. От 2007 г. у нас ще действа Схема за единно плащане на площ, според която помощи ще получават само стопани, които обработват минимум 5 дка за лозя, градини и тютюн и 10 дка за останалите култури.

Със 100 лева скочи цената на декар земеделска площ в Русенско през последните месеци. Там има 4 големи и множество малки свинекомплекса, които гледат общо над 100 000 животни. През миналата година нивите са вървели по 100-150 лева за дка, а сега цената стигна до 220 лв. В Добруджа пък увеличението е двойно – между 300 и 600 лева за дка.

Най-много ферми има в Североизточна България. Някои от собствениците на комплексите имат и към тях и кланици, транжори, колбасарници и вериги магазини. Те търсят да наемат или купят масиви по 10 000 декара. Така сами ще си осигурят фураж за изхранване на животните.

Големите ферми за свине у нас са около 45 и добиват около 55% от месото. 50-60% от тях вече са си намерили земя. Птицефермите за яйца, които произвеждат 60% от продуктите, са 18. В тях се отглеждат 20 000 кокошки носачки. Тези за бройлери, които произвеждат 80% от птичето месо, са десет. 20 на сто от птицекомплексите имат земя, която стопанисват под различна форма.

Страната ни прие Схемата за плащане на площ с идеята да се намалят пустеещите земи, обясни шефът на дирекция „Животновъдство“ в аграрното ведомство Цветан Димитров. Европейците искат животновъдите да имат земя, която да осигурява препитанието на развъждания добитък. Сега свинекомплексите купуват фураж от заводите.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *