Фирмите декларират, че имат в касите си 13 милиарда лева

Българските фирми държат в касите си 13 милиарда лева. Стряскащото число бе оповестено вчера от Националната агенция за приходите (НАП).

Данните са събрани от счетоводните баланси на юридическите лица. Заради големия обем на парите в брой инспекторите на агенцията през миналата седмица са започнали 550 проверки и вече са засекли случаи, при които отчетените като налични пари липсват в касите.

Много или малко са 13 млрд. лева? Целият държавен бюджет за 2017 г. е 21.9 млрд. лева. Последните данни на БНБ за юли пък сочат, че фирмените депозити в банките са общо 19.986 милиарда лева (а депозитите на домакинствата са 46.025 милиарда лева). А в края на юни всички пари в обращение според статистиката на БНБ са били 14.214 милиарда лева.

Според данните, които фирмите сами са подали в НАП, 1289 от тях имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв., уточняват от НАП.

Съмненията на данъчните са, че фирмите декларират големи наличности, за да укриват данъци върху печалбата и дивидентите. В масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които нямат нищо общо с дейността на дружеството. Парите отиват примерно за скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

От приходната агенция предупредиха още преди десетина дни, че заради тези съмнения започват масови проверки. Очаква се в близките месеци броят им да нарасне значително. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП, информира в.Сега.

Междувременно фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби, могат да уведомят НАП и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *