„Фич“: БВП на България ще има 0,5% ръст през 2010 г.

Агенцията за кредитен риск „Фич“ предвижда, че икономиката на България ще регистрира ръст от 0,5% през следващата година.
Споредпрогнозата на агенциятаикономиката ни ще се свие със 5,5% през тази година и ще регистрира растеж от 3,5% през 2011 г.
Анализаторите смятат, че през 2010 г. четири държави от Югоизточна Европа – Румъния, Македония, България и Турция ще имат растеж, докато Брутният вътрешен продукт (БВП) на Сърбия и Хърватска ще продължи да се свива.
Прогнозите за Румъния са по-оптимистични от тези за България.
Според „Фич“ северната ни съседка ще приключи тази година със свиване на БВП от 7,5%, но през следващата година ще отбележи ръст от 2%, а през 2011 г. – 4%.
В доклад на агенцията се казва, че валутният борд в България и Балтийските държави е забавил адаптирането на икономиките към новия сценарий.

Анализаторите акцентират върхуфискалната дисциплинана България, която е повлияла положително на отношението между правителствения дълг и БВП.
Най-големите страхове от системен икономически срив в развиващите се икономики на Стария континент се успокоиха, след като световното производство започна да дава сигнали за възстановяване.
Оптимистичните перспективи са в резултат на огромните фискални ипарични стиумлии мерките, проведени от международните финансови институции и Европейския съюз.
Така или иначе пред икономиките остават големи предизвикателства, основно заради негативния шок от кризата, скъпото и завещание, свързано най-вече с увеличаването на публичния дълг, влошаването на качеството на банковите активи, слабите капиталови потоци и прогнозите за слаб растеж.
На дневен ред все още е несигурният изход от кризата. Според специалистите от „Фич“ ако някоя от по-нестабилните държави потъне още веднъж, това ще има силно отражение в целия регион.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *