Фич понижи рейтинга на две наши банки

Международната агенция „Фич“ намали кредитните рейтинги на ОББ и Пощенска банка. Понижението е следствие от намаляването на рейтингите на гръцките Националната банка на Гърция и „И Еф Джи Юробанк Ергасиас“, които са собственици на двете български институции. Същевременно „Фич“ преразгледа и рейтингите на други дъщерни институции на двете гръцки банки в още няколко страни.
„Макар и склонността на гръцките банки да подкрепят международните си дъщерни институции да остава непроменена, способността им да го направят е намалена“, се посочва в мотивите на рейтинговата агенция.
Дългосрочният рейтинг за възможност от изпадане в неплатежоспособност (Issuer default rating, IDR) на ОББ е понижен от „BBB+“ на „ВВВ“, със стабилна перспектива, а краткосрочният е намален от „F2“ на „F3“.
Индивидуалният рейтинг на банката е потвърден на „D“. Агенцията потвърждава и рейтинга за подкрепа – на „2“.
Дългосрочният рейтинг на Пощенска банка също е намален от „BBB+“ на „ВВВ“, но с негативна перспектива. От „F2“ на „F3“ е понижена и краткосрочната оценка за възможност от изпадане в неплатежоспособност.
Индивидуалният и рейтингът за подкрепа на банката са потвърдени при досегашните си нива – съответно „D“ и „2“.
В интервю за агенция „Блумбърг“ изпълнителният директор на Райфайзенбанк България Момчил Андреев коментира, че евентуална криза в Гърция не би се отразила сериозно върху българските банки. „Лихвените проценти по депозитите може да се увеличат, тъй като гръцките банки ще искат да привлекат повече депозити от българския пазар, след като цената на заемния ресурс в Гърция се увеличи“, прогнозира той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *