Фич понижи рейтинга на Италия заради нестабилната политическа ситуация

Агенция Фич понижи кредитния рейтинг на Италия от А- на BBB+ като перспективата за страната е негативна. Така експертите от Фич се присъединиха към песимистичната оценка на техните колеги от другите две големи рейтингови агениции – Стандард& Пурс и Муудис, които по-рано също понижиха рейтинга на Италия.
Агенция Фич посочва като причина за решението си, че след „неопределените“ резултати от парламентарните избори в края на миналия месец има по-малка верочтност Италия да проведе крайно необходимите икономически реформи заради трудностите да се сформира стабилно правителство. А едно „нестабилно правителство би било по-малко способно да реагира на вътрешен или международен икономически шок“, смятат от агенцията.
Освен това се увеличава риска от задълбочаване на рецесията в Италия. Очаква се свиване на икономиката с 1,8% през тази година при държавен дълг над два трилиона евро.
В отговор министърът на икономиката в оставка изрази увереност, че Италия ще намери политическо разрешение на ситуацията и ще продължи започнатите реформи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *