Фондът за справедлив преход подходи несправедливо към природния газ и ядрената енергия

Водещият фонд на Европейския съюз за подпомагане на регионите от изкопаеми горива в прехода към нискоемисионна икономика няма да финансира проекти за природен газ и ядрена енергия, заявиха представители на правителствата на ЕС в сряда. Така окончателно приключи дебатът дали синьото гориво отговаря на условията за подпомагане. При изгарянето в електроцентралите газът отделя приблизително 50% по-малко CO2 от въглищата, но това е свързано с изтичане на метан, който също е сериозен парников газ.

Пратеници от 27-те страни членки на ЕС одобриха сделката, която беше сключена между правителствата на ЕС и Европейския парламент миналата седмица. Съгласно сделката фондът не може да се използва за подпомагане на инвестиции, свързани с изкопаеми горива, включително природен газ. Фондът за справедлив преход също така няма да подкрепи инвестициите в ядрената енергетика, предаде Euractiv.

Някои страни от ЕС и законодатели настояваха да осигурят подкрепа за природния газ. Законодателите заявиха, че окончателната сделка е компромис, който осигурява Фонд за справедлив преход, без природен газ в него, в замяна на това, че газовите проекти ще получават по-малък размер на финансиране при определени условия от отделния Европейски фонд за регионално развитие.

Фондът за справедлив преход ще бъде насочен към региони, зависими от най-замърсяващите горива, като въглища и торф. Страните като Полша, Германия и Румъния се очаква да бъдат най-големите бенефициенти на Фонда. Германският депутат от Зелените Никлас Ниенас заяви, че е подкрепил този компромис като начин за минимизиране на финансирането за изкопаеми горива. „Маржът за действително харчене на пари за газ в ЕФРР е всъщност доста малък“, добави той.

Фондът за справедлив преход ще разполага с 17,5 милиарда евро, а средствата ще дойдат както от фондовете за възстановяване на коронавирус, така и от бюджета на ЕС за 2021-27. Парите са предназначени за привличане на допълнителни инвестиции от частния сектор в подкрепа на зелените индустрии и преквалификация на работниците от замърсяващите сектори.

„Не можем да приложим европейската Зелена сделка, без да смекчим последиците за най-засегнатите от декарбонизацията на нашата икономика“, заяви германският икономически министър Петер Алтмайер в изявление, позовавайки се на плана на ЕС за премахване на нетните емисии на парникови газове до 2050 г.

 

Митко ЯСЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *