Фондът на Уорън Бъфет придоби над 5% от акциите на пет водещи японски компании

Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc обяви, че е придобил малко над 5% от акциите в петък големи японски компании, съобщи Ройтерс.

Бъфет отпразнува своя 90-и юбилей като шестият най-богат мъж на планетата

Навръх 90-ия рожден ден на милиардера Бъфет, фондът Berkshire заяви в неделя, че е придобил свои дялове в Itochu Corp, Marubeni Corp, Mitsubishi Corp, Mitsui & Co Ltd и Sumitomo Corp в рамките на последните приблизително 12 месеца,информира infostock.bg.

Инвестиционният фонд посочи, че възнамерява да задържи тези свои инвестиции в дългосрочен план и дори може да увеличи дяловете си до 9,9%. Акциите се държат от застрахователният бизнес на Berkshire – National Indemnity Co.

Уорън Бъфет: Това е най-добрата книга, която прочетох през 2016 г. … – Лира

„Радвам се, че Berkshire Hathaway участва в бъдещето на Япония“, отбеляза Бъфет. „Петте големи търговски компании имат много съвместни предприятия по цял свят и вероятно ще имат повече. Надявам се, че в бъдеще може да има възможности за взаимна изгода“.

Взети заедно, притежаваните от фонда акции в петте японски компании са на стойност 655 милиарда йени (около 6,21 млрд. долара) към края на петъчния ден, показват изчисления на Ройтерс.

След новината акциите на петте японски компании отбелязаха силен ръст на Токийската борса. Акциите на Marubeni поскъпнаха с близо 12%, на Sumitomo и Mitsubishi с над 10%, на Mitsui – с 8,2% и на Itochu – с над 5% до нов рекорден ценови връх.

Уорън Бъфет: Това е най-добрата книга, която прочетох през 2016 г. … – Лира
 Акциите на компаниите често нарастват, когато фондът Berkshire разкрива новите си инвестиции, тъй като инвеститорите вярват на мнението на Уорън Бъфет.

Междувременно в неделя Бъфет отпразнува своя 90-и юбилей като шестият най-богат мъж на планетата. Неговото богатство се оценява на 82,1 млрд. долара.

Джейсън Цвайг отбеляза в „Уолстрийт джърнъл“, че генезисът на неговия гений е бил да играе „дълга игра“ и да я започне възможно най-рано.

9 невероятни факта от живота на Уорън Бъфет - Money.bg

Около 10-годишна възраст той прочел книга за това как да спечели 1000 долара и интуитивно разбрал значението на времето. След пет години вложените  $ 1000 донесоха печалба от 10% и вече струваха $ 1600. Десетгодишен растеж на печалбата с 10% ги превърна в $ 2600 долара, а след 25 години те вече се оценяваха на $ 10 800 долара, докато след 50 години стойността им вече беше почти 117 400 долара.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *