„Форбс“: За икономическите балони e виновен… тестостеронът

Икономистите се лутат сред формулировки и обяснения за причините, водещи до образуване на икономически балони – финансови, петролни, фондови, които неизбежно се раздуват и след това се пукат, хвърляйки световните пазари в криза, отбелязва в свой анализ американското списание „Форбс“ (Forbes.com).
Звучи невероятно, но балоните се появяват дори на предсказуеми, внимателно изчислени експериментални пазари, на които неопределеността е сведена до минимум, а професионалните участници на пазара могат да пресметнат действителната стойност на активите.
Балоните са явления, подобни на порнографията: всеки има своя гледна точка, но никой не може да даде ясно определение, както е това, отбелязва „Форбс“.
Изданието развива тази фройдистка метафора и предполага, че и двете явления дават кратко удоволствие, последвано обаче от чувство на опустошеност и объркване.
Известният икономист от университета в Кеймбридж Джон Коутс дори предложи теория, според която в основата на икономическите балони са физиологичните мотиви, а поведението на инвеститорите силно напомня съперничеството на самците в природата, които се бият помежду си за женската (свръхпечалбата).
Коутс изследва поведението на брокерите и обръща внимание на факта, че рискованата игра на наддаване, ако се съди по поведението на играчите, увеличава съдържанието на мъжкия хормон тестостерон в кръвта.
Тази чисто физиологична причина често лишава инвеститора от бдителност и рационално мислене и го подтиква към поемане на необосновани рискове.
Балоните имат склонност да се самовъзпроизвеждат и да създават на свой ред други балони.
Ерик Йенсен, друг от летописците на явлението, предсказва, че новият бум, свързан с поскъпването на акциите на компании, работещи в областта на алтернативната енергетика ще продължи още около 5 години и ще приключи с поредния крах през 2013 г. Тогава обаче ще се появи друг балон, който в началото ще бъде знак за надежда и раздвижване на пазара.
„Колкото повече се разрастват балоните, толкова по-малка става стойността им. Може да се направи аналогия с холивудски филм – първото оригинално копие струва десетки милиони долари. Когато обаче се направят милиони копия, то всяко от тях струва само няколко долара“, отбелязва Питър Гарбър, историк на икономическите балони.
Някои американски икономисти са готови да обяснят отсъствието на рационално начало при раздуването на балоните с изключителен излишък на тестостерон.
До сега няма единна официална версия, която да обяснява този икономически феномен, допълва сп. „Форбс“.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *