Франция призова арабския свят да прекрати призивите за бойкот

 Франция призовава страните от Близкия изток да прекратят призивите за бойкот на нейните стоки в знак на протест срещу защитата на президента Еманюел Макрон на правото да се показват  карикатури на пророка Мохамед. 

Френското външно министерство заяви, че „неоснователните“ призиви за бойкот са „подтиквани от радикално малцинство“. Френска козметика на известните фирми е премахната от някои магазини в Кувейт, Йордания и Катар. Междувременно протести са наблюдавани в Либия, Сирия и ивицата Газа. Реакцията произтича от коментарите на президента Макрон след ужасното убийство на френски учител, който показа карикатури на пророка Мохамед в час. Президентът заяви, че учителят Самуел Пати „е убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще“, но Франция „няма да се откаже от нашите карикатури“.

Изображенията на пророка Мохамед са причина за сериозна обида на мюсюлманите, тъй като ислямската традиция изрично забранява изображенията на Мохамед и Аллах (Бог). Но държавният секуларизъм или свободата на изразяване на религиозните чувства без намеса на държавата е от основно значение за националната идентичност на Франция. Ограничаването на свободата на изразяване, за да се защитят чувствата на една или друга конкретна общност, е позицията на държавната политика, подкопава единството. В неделя Еманюел Макрон засили своята защита на френските ценности в туит, който гласеше: „Ние никога няма да отстъпим.“

Политическите лидери на Турция и Пакистан критикуваха президента Макрон, обвинявайки го, че не зачита „свободата на убежденията“ и маргинализира милионите мюсюлмани във Франция. В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи за втори път Макрон да потърси „психически помощ“ отностно възгледите си за исляма. Подобни коментари накараха Франция да отзове посланика си в Турция за консултации в събота.

Empty shelves were seen where French products were displayed at Kuwaiti supermarketsНякои рафтове на супермаркетите бяха прочистени от френски продукти в Йордания, Катар и Кувейт до неделя. Френски продукти за коса и красота например не бяха изложени. В Кувейт голям търговски съюз обеща бойкот на френски стоки, а неправителственият Съюз на потребителските кооперативни дружества заяви, че е издал директивата в отговор на „многократни обиди“ срещу пророка Мохамед. В изявление френското външно министерство реагира на тези прояви, като написа: „Тези призиви за бойкот са безпочвени и трябва да спрат незабавно, както и всички атаки срещу страната ни, които са подтиквани от радикално малцинство.“

По интернет се разпространяват призиви за подобни бойкоти в други арабски страни, като Саудитска Арабия. Хаштаг, призоваващ за бойкот на френската верига супермаркети Carrefour, беше втората най-актуална тема в Саудитска Арабия, която е най-голямата икономика на арабския свят. Междувременно в Либия, Газа и Северна Сирия бяха проведени малки антифренски протести, където милиции, подкрепяни от Турция, упражняват контрол.

Силната защита на Макрон на френския секуларизъм и критиката на радикалния ислям след убийството на учителя Самуел Пати разгневи мюсюлманския свят. Турският  прездидент  Ердоган попита в речта си: „Какъв е проблемът на човека, наречен Макрон, с исляма и с мюсюлманите?“ Междувременно пакистанският лидер Имран Хан обвини френския лидер в „нападение срещу исляма, без никакво разбиране за него“. „Президентът Макрон е атакувал и наранил настроенията на милиони мюсюлмани в Европа и по целия свят“, написа той в туитър.

По-рано този месец, преди убийството на учителя, президента Макрон вече беше обявил планове за по-строги закони за справяне с това, което нарича „ислямистки сепаратизъм“ във Франция. Той каза, че малцинството от шест милиона мюсюлмани във Франция е в опасност да сформира „контраобщество“, описвайки исляма като религия „в криза“. Карикатурите, изобразяващи ислямския пророк, имат мрачно и силно политическо наследство във Франция. През 2015 г. 12 души бяха убити при нападение над офисите на френското сатирично списание Charlie Hebdo, което публикува карикатурите. Някои от най-голямата мюсюлманска общност в Западна Европа обвиняват Макрон, че се опитва да потисне религията им и твърдят, че кампанията му рискува да легитимира ислямофобията.

Жан ФИЛИП-МИШЕЛ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *