Франция се готви за трета национална карантина

Френският президент Еманюел Макрон обяви , че в страната отново ще бъде въведена карантина, в опит да бъде овладяна епидемията от новия коронавирус, която пак заплашва да излезе извън контрол.

Коронавирус: И Франция последва Испания с над 1 млн. заразени - News.bg

Мярката ще обхване цялата територия на Франция и, информира БТА.

Франция се готви за трета национална карантина. Целта е да се спре бързото разпространение на коронавируса, информира nova.bg.

Решението се очаква най-късно в сряда, за когато е насрочено официално изявление на президента Еманюел Макрон. Новата карантина вероятно ще трае не по-малко от три седмици.

Въвеждането на ограничителните мерки е заради много бързите темпове на разпространение във Франция на британския вариант на вируса и на новия щам, регистриран в Южна Африка.

Училищата този път ще останат отворени, но баровете и ресторантите ще бъдат затворени. Ще работят само търговските обекти, които продават стоки от първа необходимост. Ако епидемичната ситуация във Франция се подобри до две седмици, правителството ще разгледа възможността за отваряне на някои затворени магазини, обобщи президентът в телевизионно обръщение към нацията, информира profit.bg.

Петима британци са заразени с китайския коронавирус във Франция - Европа - БНР Новини
 „Вирусът се разпространява със скорост, която дори най-песимистичните прогнози не очакваха. Подобно на всички наши съседи, ние сме потопени от внезапното ускорение на (разпространението на) вируса“, каза френският президент.

Новата карантина означава, че хората във Франция ще имат право да излизат от дома си само за да купуват стоки от първа необходимост, да търсят медицинска помощ или да тренират по един час на ден. Французите ще продължат да ходят на работа, ако работодателите им преценят, че няма възможност за дистанционно полагане на труд от вкъщи.

Първата карантина във Франция, която влезе в сила през март, ограничи разпространението на коронавируса, но той отново започна да се разпространява, след като тя бе вдигната на 11 май, отбелязва Ройтерс.

Коронавирус в настъпление: Нови мерки в България, Германия, Франция | Новини и анализи по международни теми | DW | 23.07.2020

Въпреки че Франция прави всичко възможно да избегне пълно затваряне на страната за трети път, локдаунът изглежда неизбежен. Властите разглеждат колко ефикасен е бил наложеният вечерен час, а цифрите са все така тревожни – 26 000 души са в болница заради COVID – 19, повече от последната най-висока стойност през декември.

„Разтревожени сме, защото знаем, че този ако британският вариант на коронавируса достигне значителна епидемична точка, още повече в сложната ситуация, в която се намираме, то последствията ще бъдат много тежки. Положителното в сравнение с миналата година, е че вече можем да прогнозираме. Затова, благодарение на изчисленията на епидемиолозите, следим цифрите всеки ден. Решенията не трябва да се взимат нито много късно, нито твърде рано, защото виждате колко ужасни са последиците от пълното затваряне”, заяви Доминик Льо Гулюдек, директор на френската здравна агенция.

Все повече медицински специалисти във Франция са категорични, че ново пълно затваряне в страната трябва да има и то преди ситуацията да излезе извън контрол.

На този фон престижният научен институт „Пастьор” обяви, че прекратява проекта си за своя ваксина заради незадоволителни резултати.

Коронавирус и полицейско насилие: Ново правителство във Франция - Smolyan.bgvesti.NET
 През последното денонощие в страната са били потвърдени над 36 400 нови случая на коронавирус. Общият брой на регистрираните заразени във Франция вече е 1 235 132.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *