Франция спира помощите за роми

Това  предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Редица неправителствени организации – и тук, и в чужбина – смятат, че ефектът от изплащането на помощи е отрицателен Ние ще променим това“, заявил Валс. Тези помощи „доведоха до създаването на порочен кръг между Румъния и Франция“, подчертал министърът.
По данни на редица източници, броят на ромите имигранти в страната остава на практика постоянен – между 15 и 20 хиляди души, тъй като и доброволно заминалите, и експулсираните системно се завръщат. Досега Франция плащаше по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете за завръщането на роми от страни членки на ЕС в родните им страни.
Миналата година такава помощ са получили 10 600 души, в това число 2000 деца, съобщи АФП, като се позова на данните на френската Служба за имиграция и интеграция.
Министър Валс не обяви от кога ще влезе в сила решението за отмяна на помощите. Той подчерта, че Франция ще продължи с принудителното премахване на циганските лагери и ще оказва помощ за намиране на работа на ромите в собствените им страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *