Френски агент убил Муамар Кадафи

 
Досега се смяташе, че член на либийските революционни бригади е автор на фаталния изстрел, който уби на 20 октомври миналата година полковника при опит да избяга от бастиона си Сирт. Сега тази версия се опровергава от два либийски източника, на които се позовава италианският вестник.
Първият е бившият временен либийски премиер Махмуд Джибрил, а вторият е Рами ел Обейди, бивш отговорник за връзките с чуждестранните медии в либийския Преходен национален съвет.
Преди два дни в интервю за египетската телевизия Dream TV Джибрил е подчертал, че чужд таен агент, смесил се с революционните бойци, е убил Кадафи.
По-конкретен в твърденията е Ел Обейди. Пред в. „Кориере дела сера“ той разказал как НАТО е успяла да установи местонахождението на Кадафи след падането на Триполи в ръцете на въстаниците. Тогава всички мислели, че полковникът се укрива южно от град Бани Уалид, а в действителност той намерил убежище в Сирт.
Оттам Кадафи се опитал да установи връзка по сателитния си телефон с няколко негови верни хора, успели да избягат в Сирия, където били под закрилата на президента Башар Асад. Сред тях бил и Юсуф Шакир, отговорникът на Кадафи за медийната пропаганда, за когото се смята, че днес живее напълно необезпокояван и инкогнито в чешката столица Прага.
Според Ел Обейди именно Башар Асад предал номера на сателитния телефон на Кадафи на френски тайни агенти. С помощта на НАТО успели да го локализират и това била първата стъпка към ликвидирането на либийския лидер.
В замяна на тази услуга Асад получил от Париж обещание, че Франция ще ограничи международния натиск над Сирия да спре с репресиите над разбунтувалия се сирийски народ, твърди Ел Обейди.
Сред западните дипломати в Триполи също се разпространява версията, че Кадафи е станал жертва на чужд таен агент. Западни дипломати смятат, че „е почти сигурно, че този агент е французин“, посочва „Кориере дела сера“.
Италианският вестник отбелязва, че мотивите за това са известни. Още в началото на кампанията на НАТО в Либия Кадафи заплаши тогавашния френски призидент Никола Саркози да разкрие подробности за връзките помежду им, в това число и сведения за милионите долари, предоставени за финансирането на президентската кампания на Саркози през 2007 г.
„Саркози е имал мотиви да се опита да запуши устата на полковника възможно най-бързо“, казват европейски дипломатически източници от Триполи.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *