“Фронтиер” аут от петролопровода

държавни фирми застават на входа на тръбата

Частната компания „Фронтиер“ остава аут от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис. Сочената за близка до енергийния министър Румен Овчаров фирма няма да участва в изграждането и управлението на тръбата. Причината е, че България ще влезе в Международната проектна компания чрез ново дружество. То ще бъде образувано от „Булгаргаз“ и „Техноекспортстрой“. Промяната ще бъде одобрена на заседание на Министерски съвет в четвъртък, съобщи министърът на регионалното развитите и благоустройството Асен Гагаузов. По думите му двете държавни фирми ще си разделят договорените 24,5% българско участие в нефтопровода. „Универсален терминал“ вече не съществува. Той се разделя на три части. Едната ще обслужва петролопровода Бургас-Александруполис. Другата ще е за Бургас-

Вльора, а в третата част ще останат съдовете, необходими за държавния резерв, обясни Гагаузов. По думите му това деление не е по искане на Русия, а от двата нефтопровода. „Универсален терминал Бургас“ бе създаден през 2004 г. с участието на частната „Фронтиер“ (45%) и държавната „Техноекспортстрой“ (55%). Сега разбираме за промяната, затова ще изчакаме правителството да реши и тогава ще предприемем действия, защото сме инвестирали много в предпроектни проучвания, коментираха от „Фронтиер“ пред Mediapool. Оттам заявиха, че в последно време са изолирани от преговорите на българо-руско-гръцката работна комисия.

Ивайло Велков

–––––––––––––––––––––––––––

Акционерният дял на България в проекта ще бъде отворен за чуждо участие, каза Гагаузов. Годишната такса от транзита, която ще прибира държавата, ще е около 35 млн. долара. Търговска тайна остава кога държавните компании ще си продадат акциите, но отсега е ясно, че има инвеститорски интерес. Новите акционери вероятно ще бъдат петролни компании, като с някои от тях са водени и преговори, коментира Гагаузов. Очаква се на 6 март в Атина да бъде подписано финално междуправителствено споразумение за Бургас-Александруполис, съобщи Анастасиус Нецарис, зам.-министър на развитието на Гърция. Проектът минава през защитени територии от „Натура 2000“, но това няма да попречи. Ще предложим на кабинета промяна в Закона за биоразнообразието, касаеща големи инфраструктурни проекти, каза Гагаузов. По думите му, „тръбата минава на 2 метра под земята и няма да пречи нито на птичките, нито на лисичките“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *