Фундаментални причини повишиха цената на петрола над 72 долара

Петролът продължи да поскъпва за трети пореден ден и за кратко прескочи нивото от 72 долара за барел, след като вносът на суровината в Китай достигна 14-месечен максимум през май. В същото време седмичният доклад на Енергийното министерство в САЩ показа, че запасите от суров петрол и бензин в страната неочаквано са намалели.
Китай, който е вторият най-голям потребител на енергийни ресурси в целия свят след САЩ, е увеличил покупките на суров петрол до 3,9 млн. барела дневно през май. Това е най-високото ниво за последната година и подкрепи възходящото движение на цената на петрола.
Отделни данни на Енергийното министерство в САЩ разкриха, че петролните резерви на страната са намалели с 4,4 млн. барела до 366 млн. барела за седмицата до 29-ти май. Пазарните анализатори очакваха петролните запаси да се увеличат със 100 хил. барела в рамките на разглежданата седмица. В същото време запасите от бензин отчетоха своя седми пореден седмичен спад.
След тези данни петролът поскъпна до 72,18 долара за барел в часовете на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк. Малко след това цената отстъпи до 71,95 долара за барел. Петролните фючърси поскъпнаха с 1,32 долара, или 1,9 процента, до 71,33 долара за барел в края на сесията.
Петролният министър на Кувейт заяви, че Организацията на страните износителки на петрол би увеличила производството едва когато цената на черното злато се покачи до 100 долара за барел. Следващата среща на ОПЕК е запланувана за 9-ти септември тази година.
Цената на петрола тип „Брент“ се увеличава с 0,7% до 71,30 долара за барел по време на електронната търговия на лондонската борса. Вчера петролните фючърси с доставка през юли поскъпнаха до 70,80 долара за барел, което е най-високото ниво от 20 октомври миналата година досега, по данни на Bloomberg.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *