Хазната е загубила 120 млн. лв. от незаконна търговия с цигари

Между 90 и 120 млн. лева е загубата на хазната от незаконна търговия с цигари през 2018 г. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). В същото време приходите от облагането на легалните продажби през миналата година възлизат на 3 млрд. лв., като растат стабилно от 2014 г. досега.Хазната е загубила 120 млн. лв. от незаконна търговия с цигари.

Резултат с изображение за цигари

Според икономистите от ИПИ контрабандата с тютюневи изделия е паднала драстично и вече е под 5% от цялото потребление, или около 700 млн. къса. Независимо от това нелегалната търговия не бива да бъде подценявана. Постоянно се появяват нови незаконни марки, които нямат аналог на легалния пазар и са създадени единствено за незаконна търговия. Те се продават на цени от 50 до 70% по-ниски от тези на легалните цигари.Хазната е загубила 120 млн. лв. от незаконна търговия с цигари.

До момента обаче има само няколко дребни присъди за незаконна продажба на тютюневи изделия. „Големи риби хванати няма“, заяви Иван Брегов от ИПИ. Съдебната практика показвала, че обикновено се постига споразумение с прокуратурата още на досъдебното производство – лишаване от свобода между 6 и 9 месеца с отложено излежаване и глоби от 200 до 1000 лв. Хората, които се занимават с нелегална търговия, са основно безработни, които престъпват закона от чисто социални подбуди. Проучването на ИПИ установило, че от 240 приключили дела срещу дребни контрабандисти през 2018 г. реално в изпълнение е влязла само една ефективна присъда, информира в.Сега.

Въпреки че тютюневите изделия в България са едни от най-евтините в ЕС, достъпността до тях е по-ниска в сравнение с новите страни членки, показва още анализът на ИПИ. Причината са ниските доходи у нас. С разполагаемия дневен бюджет българинът може да си купи 5.8 кутии цигари, докато средният европеец – 9.3 кутии. Това са съответно 17.1 % от дневния разполагаем доход в България и 10.8% от този в ЕС. За последните четири години обаче, включително и 2019 г., с покачването на доходите цигарите станали по-достъпни за родните потребители, се посочва в доклада.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *