Хакери са пробили системата на митниците

Хакери поднесоха изненада на местна почва и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“/ГДБОП/ провежда в почти половината Северна България и столицата мащабна операция срещу международна организирана престъпна група.

Престъпната група е с широка „специализация“ и в нея участват не само митничари, но и опитни хакери, които съвместно подпомагат контрабандата на стоки, съобщиха от МВР.  Хакерите са създали зловреден софтуер, с помощта на който са манипулирали данни от митническите информационни системи. До момента са задържани 23-ма души. Сред тях има и представители на търговци, бивши и настоящи митнически служители.

Служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура разследват международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и с ползване на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми.

Към момента е установено, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция „Митници“ осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

Действията се провеждат едновременно на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина. До момента с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 23-ма души. Сред тях – хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.

Извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата. Действията продължават.

Познавачи на ъндърграунда, свързан с митническите канали на българските граници, не са особени оптимисти към така широко рекламираната акция и то извършвана на толкова много и различни места. Явно удърът е насочен към определени гранични пунктове, някои от които не представляват особен оперативен интерес като този в Добрич, който не е известен като свърталище на контрабандисти и трафиканти на каквито и да е било атрактивни за подземния свят стоки и продукти.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *