Хакери ужилиха Руската централна банка?

Хакери са откраднали повече от 2 милиарда рубли ($31 млн) от кореспондентски сметки в Руската централна банка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Служителят на банката Артьом Сичов съобщи за загубите на пресконференция. Малко по-късно обаче, Централната банка опроверга информацията за кражбата.

Той обясни, че пиратите  са се опитали да отмъкнат 5 милиарда рубли, но банката е успяла частично да отблъсне кибер взлома, съобщи Си Ен Ен като се позова на зам.-началника на главното управление за сигурност и защита на информацията в банката Артьом Сичев. Той  коментира разпространено вчера съобщение на банката за хакерската атака, в което не се съобщават никакви подробности.

Малко по-късно обаче, Централната банка опроверга информацията за кражбата. „Информацията за кражба на 2 млрд. рубли от сметки в Банката на Русия в резултат на хакерска атака не отговаря на истината. В прегледа на финансовата стабилност, представен предишната вечер, ставаше дума за загубите, понесени от търговските банки и клиентите им, в резултат на хакерски атаки през цялата 2016-а“, се казва в изявление на пресслужбата.

По-рано телевизионната компания Си Ен Ен съобщи, че хакери са откраднали от лични сметки в руски банки, депозирани в Централната банка, 2 млрд. рубли, като опитът им бил да изтеглят 5 млрд. рубли.
Информацията за кражбите от Централната банка се появи на фона на съобщения на Федералната служба за сигурност (ФСС), че чуждестранни спец служби подготвят мащабни кибер нападения срещу Русия, за да дестабилизират финансовата й система, включително дейността на редица крупни банки.

От ФСС заявиха, че хакерските атаки се координират и командват от център в Холандия и той е собственост на украинската компания BlazingFast.

Финансовите регулатори призовават напоследък банките да увеличат мерките за сигурност след серия от обири на банки по целия свят. Опасенията от хакерски атаки се увеличиха след февруари, когато неизвестни киберпрестъпници откраднаха 81 милиона долара, които централната банка на Бангладеш държала на депозит във федералния резерв в Ню Йорк.

Освен това вчера Русия съобщи, че е разкрила заговор на чуждестранни шпионски служби за предизвикване на хаос в банковата система на страната чрез координирана вълна от хакерски атаки и лъжливи съобщения в социалните медии за предстоящи банкови фалити, съобщи Ройтерс.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *