Хампарцумян: Оптимист съм за 2011 г.

Високите лихви се дължат на финансовите проблеми на хората, а не обратното. Това заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в интервю за Дир.бг.
Реалната икономика е това, което дефинира успеха на банките, както и риска в системата, обоснова се той. Когато имахме ръст на икономиката, лихвите вървяха устойчиво надолу. Ако догодина имаме ясни сигнали за излизане от кризата и нарастване на търсенето на кредити, ще видим и тенденция на намаляване на процентите, прогнозира банкерът.
Но лесният достъп до кредити и предкризисните нива на лихвите не е реалистично да се върнат, заяви още той.

Имаме много плахи сигнали за достигане на дъното и евентуално оттласкване от него. Но за да кажем, че имаме устойчив растеж, трябва да имаме поне няколко тримесечия с добре измерим растеж от над 1%., казва Хампарцумян.

Банкерът се определя като естествен оптимист, който винаги разчита, че ще се случи по-дoбрият сценарий. Той посочва още две причини за оптимизъм през Новата година: българските предприемачи вече са си взели поуките от кризата и ще намерят пътя за ръст след кризата, от една страна, а от друга, няма дефицит на ресурс и банките биха подкрепили всеки дoбър проект.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *