Хилъри сне вината от Обама – тя била отговорна за атаката в Бенгази

 
При атаката на дипломатическата мисия в нощта на 11 септември загинаха посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци.
Неназован представител на британските тайни служби пък заяви, че заповедта за нападението е дадена лично от лидера на „Ал Кайда” Айман аз Зауахири.
„Поемам отговорността за случилото се на 11 септември. Аз отговарям за над 60-те хиляди служители на Държавния департамент по целия свят“, каза в понеделник Клинтън в интервю за Си Ен Ен по време на посещението си в Перу, предаде „Ройтерс”, цитирана от БТА.
Хилари Клинтън подчерта, че президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън не участват по никакъв начин в конкретните решения за сигурността на американските дипломатически мисии.
Изявлението си тя направи точно преди втория дебат между Обама и Ромни, който ще се проведе във вторник.
„Президентът и вицепрезидентът не са в течение на конкретните решения, които се взимат от професионалистите по сигурността. Тези професионалисти са хората, които преценяват всички заплахи, рискове и нужди и взимат обмислено решение”, подчерта американският държавен секретар.
Повод за изявлението й станаха критиките срещу администрацията на демократа Обама заради нападението в Бенгази, което републиканският му съперник за президентския пост Мит Ромни се постара да използва, за да оспори компетентността му във външната политика.
Ромни обвини администрацията, че не е осигурила адекватна сигурност за американските дипломати и изкривява истината за нападението.
Нападките се изостриха, след като по време на вицепрезидентския дебат Байдън заяви: „ние не знаехме“ за молбите на дипломатите в Либия за допълнителни мерки за сигурност, с което влезе в противоречие с показанията два дни преди това на представители на Държавния департамент пред Конгреса.
В две телевизионни интервюта в понеделник Клинтън се постара да убеди публиката, че Обама и Байдън не носят отговорност за случая.
Републиканците се фокусираха в критиките си по-конкретно върху непрекъснато променящите се обяснения на администрацията за нападението.
Първоначално тя заяви, че насилието било свързано с протестите срещу антиислямския филм и не било планирано, а впоследствие Обама и други служители заявиха, че е терористична атака.
Клинтън обясни, че противоречията били резултат от „мъглата на войната“.
„Не забравяйте, че събитията се развиваха в продължение на часове”, каза тя пред „Фокс нюз“.
„Налагаше се да се анализират в движение – всеки докладваше: ето това знаем дотук, но нещата подлежат на промяна”, каза още държавният секретар, като призова политиците към сдържаност.
„Зная, че сме твърде близо до избори и искам да избегна политическа игра на обвинения и от собствен опит да напомня, че като американци сме най-добри, когато сме сплотени. Така съм постъпвала и при президенти демократи, и при републиканци“, поясни позицията си Клинтън пред Си Ен Ен.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *