Хиляди чужденци в Испания могат да загубят социалните помощи

Хиляди чужденци, които живеят в Испания, ще останат без социалните си помощи за безработни, ако напуснат страната, без да уведомят испанското социално министерство. Това гласи закон, приет наскоро от испанското правителство, съобщава БТВ.

Законът задължава всички чуждестранни граждани, които получават социални помощи за безработни, в това число и българите, при напускане на Испания – за повече от 3 месеца или окончателно, да уведомяват властите за решението си. След това тези помощи автоматически се прекратяват. Ако заминат, без да уведомят, са принудени да връщат всички пари, които са получили дотогава.

Тази мярка беше взета, за да се предотврати злоупотреба с помощите за безработни. Разпространена практика беше чужденците, които напускат Испания, да си намират работа в родината, и в същото време да получават социални помощи за безработни от Испания. Мярката предизвика полемика сред обществеността, главно сред чужденците.

„Имаше моменти, през които им беше казано, че румънците са напуснали, защото техен близък роднина е починал или защото испанците са поискали да бъде донесен документ от Румъния. За да вземат този документ, те е трябвало лично да се върнат до Румъния. Те напуснаха Испания и когато се върнаха помощите, им за безработни бяха отрязани. И държавата ги накара да платят със задна дата за цялото време, през което са ги получавали“, обясни Даниел Теку, президент на румънска асоциация.

Голяма част от испанските данъкоплатци обаче смятат този закон за справедлив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *