Хотелите за лятото с рекордни резервации

Голяма част от родните хотели вече са продали свободните места за летни ваканции. Това обясниха туроператори по време на изложението „Ваканция и СПА“ в София.

Местата, в които съотношението между качество и цена е добро, вече няма стаи от юни до септември. Туристите са основно от източноевропейските страни като Полша, както и от западните – Великобритания и Германия. Ранните записвания показват, че можем да очакваме ръст от 7-8% на туристите през лятото, прогнозира и министърът на туризма Стела Балтова.

Повече са и гостите през зимния сезон благодарение на многото сняг и проведените ски състезания. Ръст отчитат и в София, а за него е помогнало и участието на тенисиста Григор Димитров на турнир в София. Не можем да очакваме голям ръст на руските туристи това лято, обясниха от бранша. Причините са комплексни – възобновяване програмите за Турция, финансовото състояние на туристите, както и липсата вече на места в хотелите за пика на летния сезон.

В същото време стана ясно, че нова нискотарифна авиокомпания ще оперира на българския пазар от август, съобщиха от летище София по време на международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“. Холандският лоу кост превозвач „Трансавиа“ ще стартира полети през лятото.

Всъщност всеки втори турист, който идва в България, пристига именно с евтина авиокомпания. През изминалата година 46% от пътниците, преминали през летище София, са ползвали нискотарифни полети като се очаква през следващата година ръстът им да е още по-голям. Изборът на дестинация все повече зависи от наличието на подобни полети, обясни министърът на туризма Стела Балтова. 4 милиарда са били през миналата година тези пътувания в света.

Все повече хора избират дестинацията, в която да почиват, според това колко струват самолетните билети дотам. Впоследствие спечелените пари от превоза те най-често харчат за допълнителни услуги или по-дълъг престой, обясни Балтова.

Нискотарифните компании са изместили от пазара и голяма част от чартърните програми на туроператорите. През зимата най-много са гостите, които пристигат у нас през летище София от Великобритания, Израел и Италия. 53% от тях пристигат само веднъж в рамките на годината, а всеки втори заявява, че ще се върне отново.

През лятото повечето пътници са българи, които летят до Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Малта. 40% от тези изходящи туристи пътуват извън страната еднократно, а още толкова – 2-3 пъти. Следващите години се очаква нискотарифните компании масово да започнат да предлагат и презокеански евтини полети, включително и от България, прогнозираха от летище София, информира в.Стандарт. В Европа 71% от туристите са категорични, че няма да пътуват за своята ваканция, ако липсват евтини полети, обясни Димитър Попов от управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Именно нискотарифните компании засилват значението на уикенд и краткотрайните пътувания като кратки екскурзии и кратки ски ваканции. България обаче не рекламира София и другите възможности за краткотрайни пътувания и страната ни е непозната дестинация, обясни Попов. Туристите не могат да намират онлайн и достатъчно предложения за това какво могат да видят при престоя си в столицата ни или на час и половина път от нея.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *