Христо Димов: Искаме да се разследват престъпленията на Фонд „Научни изследвания“

Видя се преди седмица, че новият министър почти ни беше забравил, а специално с Фонд „Научни изследвания” би могъл да се справи, дори и ако го закрият временно и го направят по нов начин, а не да ми говорят, че ще намерят пари. Тези пари ще ги вземат пак от по-бедните хора, които имат нужда да им се дадат пари от бюджета. На нас тези пари не ни трябват. Искаме тези хора, които взеха парите по престъпен начин, да ги върнат за назидание.
Това каза за „Хоризонт“ и предаването „Преди всички“ Христо Димов от Физическия факултет на СУ, който е от организаторите на протеста на учените пред Министерския съвет срещу злоупотребите във Фонд „Научни изследвания“.
Благодарим на премиера, че се застъпва за нас, но остават много спорни въпроси. Сесията не е отменена все още. Тя е опорочена още със самия си зародиш. Новият министър, заедно със Съвета на ректорите, се опитаха със разни маньоври да сботулят нещата, обявявайки, че 70% от проектите били много добри, в тях участвали много добри учени, имало леки, дребни нарушения. Нищо подобно. В доклада на комисията на Министерски съвет има драстични нарушения. Ние алармирахме още през ноември, преди да се подпишат договорите. Ректорите къде бяха тогава? Трябва ли за всяко нещо да има среща с премиера? Той достатъчно помогна! Самият той каза че има желанието и основанието да отмени тази сесия.
Димов каза, че учените искат отново проф. Хорозов да оглави Фонда и се обяви за проверка на злопотребите във ФНИ:
Всичко в България се оказа, че става под натиск. Ако не бяхме обявили протест, тези хора, които вчера си подадоха оставката от Изпълнителния съвет, нямаше да си я подадат. Искаме целият Изпълнителен съвет да се махне оттам, фондът да се изчисти тотално, да се назначи един много читав управител, искаме борд от международно признати учени и комисия от учени, които да разследват престъпленията на досегашната клика във Фонда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *