„Целта на Марешки бе да влезе в политиката“

„Целта на Веселин Марешки бе да участва в политиката и за това проектът му  за верига от бензиностанции е краткосрочен и идеята му не е да продължи дълго време да продава бензин.“ Това обяви в предаването „Лице в лице” изпълнителният директор на „Петрол” Лъчезар Граматиков. Според  него  основната цел на  варненския бизнесмен,  който се яви като един от кандидат-президентите на последните избори, е била да получи ефирно време и да влезе в парламента. Марешки получи изненадващо добри резултати на вота, неочаквани за мнозина, но не и за него, който залагаше на два основни „пазарни“ аргумента – цените на бензина и цените на лекарствата, за разпространението  на които той вече имаше изградени вериги от търговски обекти – бензиностанции и аптеки. Нерядко неговото настаняване в други градове беше посрещнато с негативни реакции – официални и не толкова официални. Така например неговата бензиностанция „VM Petroleum“ в Габрово, квартал Трендафила, беше затворена на 21 ноември 2016 г, съобщават местни медии. След запитване от страна на медиите, пресцентърът на Агенция „Митници“ е изпратил следната информация на 23 ноември 2016 за бензиностанцията: „На цитирания от обект (бензиностанция „VM Petroleum“ в Габрово – бел. ред.) е наложена принудителна административна мярка „Запечатване на обект“ и „забрана достъпа до обект“ във връзка с наказателно постановление за констатирани в обекта горива, за които не са представени документи за платен акциз. Мярката може да бъде обжалвана пред Административен съд Габрово.“ фИ това не е изолиран случай…
Според Лъчезар Граматиков, който  на базата на собствени  изчисления, почиващи на основни  данни за цените на вътрешния пазар в момента,  новият собственик на бензиностанции продава с печалба от 3,5 стотинки на литър бензин. С тази печалба той няма как да издържа нормално своя бизнеса – да изплаща редовно добри заплати, осигуровки, облекло, поддръжка на инсталацииите и уредите, без да говорим за инвестициите, категоричен е Граматиков.

Относно обвиненията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за съществуването на картел между търговците на горива в страната, той обяви, че „Петрол” няма рпричини за притеснение от този интерес на комисията към  тяхната дейност.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *