Цената на водата ще расте поне до 2021 година

Цената на водата ще расте поне до 2021 година. Причината е, че увеличението на тарифите е заложено в петгодишните бизнес планове на част от дружествата. Тези планове вече бяха одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но конкретните цени трябва да се „гласуват“ от комисарите година за година.

Вчера зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова се опита да тушира напрежението около поскъпването на водата и коментира. Тя успокои, че вече било ясно как ще се подпомагат бедните българи, които няма да имат пари, за да платят новите фактури.

„Мислим да опростим максимално подпомагането на социално слабите“, заяви Малина Крумова пред БНТ. Преди дни началникът й – регионалният министър Николай Нанков, заяви, че става въпрос за около 18-20 млн. лв. годишно. Той не уточни дали такава сума за подпомагане на социално слабите е заложена в бюджета за догодина и откъде ще дойдат тези средства. „Ще имаме необлагаем минимум – разглежда се кубик и половина вода да е така наречената „необлагаема“, заяви Нанков в края на миналата седмица.

Увеличението на цената на водата предизвика серия от протести на граждани. Срещу повишението се обяви и омбудсманът Мая Манолова. Дори и решението на КЕВР да бъде обжалвано обаче, това не спира изпълнението му.

Миналия петък КЕВР одобри ръст между 2 и 20% за цените в половин България – в 14 области. Те ще влязат в сила от Нова година с изключение на най-голямото, 20-процентно увеличение за Ямбол. То ще стане факт, след като новата пречиствателна станция бъде пусната в експлоатация.

“Специално за Ямбол става въпрос за нов вид услуга. Там нямаше пречиствателна станция, тази услуга трябва да се калкулира в цената, затова е най-високо увеличение там“, защити решението на комисарите Крумова. В София поскъпването ще бъде с 9% до 2.31 лв. за кубик с ДДС. „Увеличението на цената на водата е заложено в бизнес плановете през 2017 година, одобрено е от КЕВР, сега се коригира заложената цена за 2018 година с оглед инфлационния процент“, заяви зам.-министърът, информира в.Сега.

Цената на водата ще расте по сегашните планове до 2021 г., когато ВиК операторите ще внесат нови заявления. Възможно, но малко вероятно е дотогава да има и намаление на цените. То е възможно само ако се установи, че фирмите не са успели да изпълнят заложените по план инвестиции. Такъв публично известен случай до момента няма.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *