Цената на петрола се понижи под 93 долара за барел

Суровият петрол от сорта Brent достигна най-ниската си стойност от четири месеца насам. Цената му се понижи до 109 долара за барел. В петък пазарите бяха затворени при цена 109,91 долара за барел.
Въпреки спада от последните два дни, петролът се покачи със 17% през октомври. Това е най-голямото месечно нарастване от май 2009 г. досега. На 28 октомври цената на петрола на нюйоркската борса NYMEX (New York Merchantile Exchage) падна с 0,7% до 93,32 долара за барел. В понеделник (31 октомври) на пазарите в САЩ суровият петрол се понижи с 1,5 долара до 92,27 долара за барел, предаде Reuters.
Стойността на суровината падна под 93 долара за барел на азиатските пазари, съобщи АП. Инвеститорите не сметнаха за оправдано цената да се повиши поради изгледите за глобален икономически растеж.
В Лондон суровият петрол се понижи с 0,75 долара до 109,6 долара за барел на индекса ICE Futures Exchange.
Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Мохамед бин Дхаен ал-Хамли заяви, че цени на петрола между 80 и 100 долара за барел са „приемливи“. Той присъства на конференцията на международната енергийна седмица в Сингапур (SIEW).
Междувременно фючърсите поевтиняха с 1,2%. Спадът настъпи, след като Япония за трети път понижи цената на йената. Това се прави, тъй като една силна валута би застрашила експортноориентираната политика на азиатската държава. Японската валута загуби 4,2% спрямо долара, след като японската централна банка се намеси на валутния пазар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *