Цената на природния газ в Европа постави нов рекорд

Цената на природния газ в Европа постави нов рекорд, преминавайки нивото от 800 долара за хиляда кубически метра, съобщи РИА „Новости“.

Октомврийските фючърси по холандския индекс TTF започнаха в началото на сесията от 747 долара, но по обяд стигнаха до 810 долара, което е увеличение от 8,4 процента само за ден, информира bnr.bg.

Според експерти този рекорден ръст е свързан с ниските запаси от синьо гориво в европейските газохранилища и с политиката на „Газпром“, който намали продажбите на фона на пускането на „Северен поток 2“.

Ново поскъпване на природния газ. С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от днес синьото гориво поскъпва с 20,4% и ще струва 69,40 лв./MWh. Увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари, съобщиха от КЕВР.

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец септември 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

 

 

 

 

        financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *