Цената на природния газ се определя от КЕВР, а не от кабинета

Цената на природния газ, на която „Булгаргаз“ продава в страната, се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, а не от министри или от правителство, каза пред журналисти в МС министърът на енергетиката Антон Павлов днес. Министърът посочи, че „Булгаргаз“ има договор за доставка с „Газпром Експорт“ като цената на синьото гориво в него се формира от средните международни цени в деветмесечен период, на деривати на петрола – мазут и газьол с точка на доставка станция Исакча /Румъния/. Има и разходи за пренос през територията на Румъния, за издръжка на дружеството, за съхранение на горивото в Чирен, както и корекция според курса на долара.
„Булгаргаз“ няма резерви, ако имаше, КЕВР щеше да ги намери, каза Павлов. Печалбата на „Булгаргаз“ за 2016 година е 36,6 млн.лв. Тя идва от признаване на обезценката на природния газ в хранилището на природен газ „Чирен“ от близо 18 млн.лв. и от продажбата на вземания на „Булгаргаз“ от топлофикационни дружества. Става въпрос за лихви – близо 13,3 млн.лв. „Булгаргаз“ ще изплати дивидент на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, в размер на около 17 млн.лв. През миналата година „Булгаргаз“ за първи път е платил на БЕХ дивидент от 9 млн.лв., съобщи министърът.
В периода 2010 – 2014 г. в следствие на небалансирани решения на регулатора /КЕВР/, дружеството е декапитализирано в размер на 189 млн.лв. Този дефицит е покрит от БЕХ, това са държавни пари, т.е. дружеството е било източено с тези средства, заяви министърът. Ако не разполага с ликвидни средства, „Булгаргаз“ не може да осигури есенно-зимния сезон, подчерта той.
На въпрос дали ще се внесе ново предложение за цена в КЕВР министърът отговори, че не познава изпълнителен директор, който би внесъл предложение за продажна цена, която да бъде по-ниска от доставната.
Министър добави, че по данни на „Газпромекспорт“ средната цена за Европа през миналата година е била 167 долара за 1000 кубически метра. За България доставната цена до Исакча е 152 долара и още 5,21 долара е преноса на синьото гориво. Това е близо 10 долара по-ниска цена от средната продажна цена за Европа, каза Павлов.
През четвъртото тримесечие на 2016 година, като изпълнителен директор на „Булгаргаз“ внесох заявление с искане за увеличение на цената с 13,53 процента. То не беше прието и затова сега увеличението става 29,6 процента. През първото тримесечие на 2017 г.“Булгаргаз“ е продал 1,3 млрд.куб.м при загуба от 40 лв. за хиляда кубически метра. Затова казвам около 40 млн. лв. загуба само от продажбата на природен газ, допълни Павлов.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *