Цените на мобилните услуги падат до 40% догодина

„Пряката зависимост между цените на едро и дребно се изразява в 25% до 40% поевтиняване. Такава е реакцията на пазара във всяка една нормална пазарна икономика”, обясни Божков пред bTV. По думите му това ще стане в резултат от регулаторната дейност на комисията -„чрез пазарните анализи, чрез изявата на някои конкурентни проблеми. Когато ги виждаме, налагаме нови цени“.
Проблемът в българския пазар не са цените, които са вътре в мрежата, имаме конкурентен проблем за недопускане на клиенти в нея”, каза още шефът на КРС.
Според него това няма да се случи благодарение на появата на евентуален четвърти GSM оператор, за която се заговори преди дни. Това стана, след като бе обявен търг за издаване на разрешение за ползване на радиочестотен спектър в обхват 2 GHz, след заявление на компанията „4ДЖИ КОМ“. Обявената начална тръжна цена бе 49.5 млн. лв. От КРС обявиха, че това не значи автоматично, че ще има нов оператор..
Днес Веселин Божков уточни, че предложеният ресурс, към който вече има интерес, не е достатъчен за равнопоставеност с конкуренцията, но е нормално да предизвиква безпокойство в старите играчи. Той не отхвърли напълно възможността сега действащите оператори да се обединят и да играят с подставена компания, но заяви, че необходимите 2 млн. лева за това са достатъчно много по време на криза и не е сигурно, че те биха заложили толкова.
Божков съобщи, че от изразения досега интерес ще има поне двама сериозни играчи. „Този, който ще спечели ресурса, ако е нов играч, предполагам, че ще играе с портфолио от услуги като кабелна телевизия, сателитна телевизия, не само телефония. Може той да поиска и допълнителен ресурс, т. нар. виртуален мобилен оператор от сега играещите оператори”, уточни председателят на комисията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *