Цените на ориза в света достигнаха 12-месечен връх

Цените на ориза в света достигнаха 12-месечен връх. Това сочи индексът на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Каква е разликата между жасминов ориз и ориз басмати | Goodlife

Постепенното поскъпване на културата, която е традиционна храна за милиарди хора, най-вече в Азия, продължава вече пети пореден месец, показват данните за май, публикувани миналата седмица. Експертите са единодушни, че оризът може да е следващата храна, чиято цена ще продължи непрекъснато да нараства.

Производство на ориз все още е достатъчно и световните запаси са повече от достатъчни, отбелязват експерти. Поскъпването на пшеницата обаче и като цяло по-високите разходи в селското стопанство може да направят важно да се следят и цените на ориза, съобщава CNBC.

Списание Агроном | Светът на ориза

Много храни – от пшеница и други зърнени култури до месо и масла, поскъпнаха до рекордни равнища заради редица фактори, включително по-високите цени на торовете и енергията през последната година, както и войната в Украйна. Освен това бяха наложени забрани върху износа в Индия – на пшеница, в Индонезия – на палмово масло, а от Украйна вече трудно пристигат пшеница, овес, захар, слънчоглед, царевица и други храни.

                       financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *