Цените на петрола нарастват плавно

Цените на петрола нарастват плавно за трети пореден ден. По-значителното поскъпване на суровината се задържа от високото ниво на добиви и запаси от „черно злато“ в САЩ.

Към 10 часа българско време фючърсите на европейския вид Brent се повиши с 0,17 процента до 52,63 долара за барел, а на американския лек суров петрол WTI нараснаха с 0,36 процента до 49,69 долара за барел спрямо нивата при закриване на търговията вчера.

Една от основните причини за поскъпването на петрола и днес, според трейдъри е спадналото производство на суровината в Либия до 252 000 барела в денонощие, заради блокиране на добивите в две големи находища от опозицията.

Според обявените вчера данни от Агенцията за енергийна информация (EIA) запасите на бензин са спаднали с 3,7 млн. барела до общо 239,72 млн. барела, докато анализаторите очакваха нарастване с 1,9 млн. барела.

Нарастването на запасите на петрол пък се оказа по-слабо от прогнозите – те са се увеличи с 0,87 млн. барела до 533,98 млн., докато очакванията бяха за ръст с 1,4 млн. барела. Въпреки това, тези данни оказаха натиск, за да не растат с по-високи темпове цените на петрола на световните пазари.

По-нататъшната динамика на котировките на петрола ще се определят от решението на страните от ОПЕК и още 11 държави-производителки, вкл. и Русия, дали да бъде продължен договорът за ограничаване на добивите, информира infostock.bg. В края на миналата година те се договориха да намалят производството си общо с 1,8 млн. барела в денонощие до средата на 2017 година.

Спазването на споразумението от страните-членки на ОПЕК може да достигне до 95 процента, прогнозира „Ройтерс“, докато позицията на не малко страни извън картела, вкл. и Русия, все още не е напълно ясна.

От началото на действие на споразумението вече са изминали близо три месеца, но пазарът все още е пренаситен от предлагане най-вече заради очакванията на много държави-производителки да не бъде продължено действието на споразумението за намаляване на добивите през второто полугодие на 2017 година.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *