Централните банки изкупуват злато

Централните банки по света са едни от най-големите купувачи на злато през тази година, като обемите, които поръчват, удрят най-високото си ниво от 6 години насам, сочи анализ на финансовата група Macquarie, цитиран от Financial Times.Централните банки изкупуват злато.

Резултат с изображение за злато

Общо 264 тона злато са придобили централните банки по света през настоящата година, като според анализа, това е най-високият обем към този момент на годината от 6 лета насам.

Докато купуването на злато е доминирано от централните банки на Русия, Турция и Казахстан, Полша също изкупува злато за първи път от 1998 г., посочват от Macquarie.

„Единственият недвусмислено позитивен сектор за златото към този момент са централните банки”, посочват от финансовата група, информира profit.bg.

Цената на златото записа спад от 10% през настоящата година, понасяйки удар от силния щатски долар и покачващата се доходност по щатските държавни ценни книжа.

Това прави благородния метал по-малко атрактивен за инвеститорите, тъй като не носи доходност в момента.Централните банки изкупуват злато.

Една от вероятните причини за големите поръчки на злато от централните банки са опитите за диверсификация на техните резерви от щатския долар, пише в анализа.

Според финансовата група, засиленото търсене от страна на централните банки, в момент, в който златото не се радва на силен интерес и страда от излишък в наличността, може да се окаже възможност за цената му.

Златен резерв на една страна се нарича златото, съхранявано от националната централна банка, което е предназначено като запас от стойност и като гаранция за спазване на обещанието да се заплати на държателите на депозити, ценни книжа, банкноти и др. или като гаранция на националната валута.

20 държави държат 78.23% от златните резерви в света, а общо 33 страни имат на разположение по над 100 тона от благородния метал.

Последните данни на Световния съвет по златото са от февруари, но се отнасят за декември 2017 г., откогато част от страните оповестиха последните си покупки на местните и международните пазари.

Само за последните 12 месеца Русия е закупила рекордните в историята си 223.5 тона злато. Това е третата поредна година, в която страната увеличава резервите си с по над 200 тона.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *