Централните банки на азиатските страни смекчават монетарната политика

По данни на MSCI World, запоследните шест месеца централните банки на повечето азиатски страни намалиха процентните ставки. Световната икономика се намира в ситуация на валутна война, каза президентът на банката Goldman Sachs Гери Кон на сесия по време на форума в Давос. По думите му, девалвацията е станала най-простият способ да се стимулира икономическият ръст. Тази девалвация е на принципа „разори съседа“, заяви в Давос председателят на Комитета по икономическо развитие и оценки Уилям Уайт. Управлението на валутните резерви има все по-решаващо значение, на практика централните банки контролират ръста и падането на валутата, смята и Марк Капстик от BNP Paribas Investment Partners.

Сега във валутната война влезе и Сингапур, съобщава The Wall Street Journal: централният регулатор там смекчи монетарната политика, за да направи икономиката по-конкурентна. Централната банка съобщи, че забавя ръста на курса на сингапурския долар.

Сингапур се присъедини към групата на азиатските страни, чиито централни банки вече бяха принудени да смекчат монетарната политика. Падането на цените на нефта е позитивно за икономиките на много азиатски държави, тъй като отслабва инфлационния натиск. А при снижение на инфлацията няма причини ставките да се поддържат толкова високи, пояснява регионалният икономист на BarclaysРаул Баджориа.

Централната банка на Индия понижи лихвените проценти по кредитите с 0.25 процентни пункта до 7.75% годишно. Индонезия също смекчи паричната политика и увеличи фискалните разходи по инфраструктурата и здравеопазването. Стабилното забавяне на инфлацията увеличава натиска върху регулатора – индустриалните групи отдавна призовават за намалена ставка за възстановяване на икономическия растеж, казва икономистът на HDFC Bank Шив Чакраварти. Тези мерки са доказали ефективността си по време на финансовата криза през 2008 г., припомня икономистът в ANZ Research Глен Магуайър. Азиатските компании ще имат неограничен източник на безплатни кредити, и след като се възстанови производството и вътрешното потребление, ще се увеличи износът, коментира икономистът от Standard Chartered в Мумбай Анубхути Сахай.

В Китай, за да подкрепи икономическия растеж, народната банка понижи лихвения процент при годишните заеми с 40 базисни пункта до 5.6%, по годишните депозити – с 25 базисни пункта до 2,75%. Чрез тези мерки, Китай увеличи ликвидността, а положителните ефекти бяха усетени от големите държавни компании, казва Магуайър. Китайският юан показа най-силният спад в продължение на няколко години.

Не всички страни в региона са готови за такива мерки. Малайзия, която зависи от приходите от петрола, от друга страна, страда от ниските цени на горивата. „Централната банка на Малайзия е принудена да затегне коланите, за да се смекчат негативните ефекти от намаляването на приходите в бюджета на страната,“ казва Бейджоу Дас Гупта от Института за международни финанси.

Държавите, участващи в тази валутна война, са изчерпили всички средства за стимулиране на растежа, а намалението на лихвите насърчава инвеститорите да прехвърлят средства в САЩ, смята Дейвид Ву Bank of America. Тайланд и Южна Корея ще бъдат принудени да намалят лихвите още, за да се ограничи забавянето на икономическия растеж. Тези колебания на валутните пазари засягат дори най-силните инвеститори и паричните потоци все по-често променят посоката си, считат икономистите на Deutsche Bank AG. Саймън Дерик от Bank of New York Mellon Corp. смята, че по този начин политиците реагират на отслабването на еврото и възходящото движение на долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *