Частни бирници пускат на търг 41 хотела

Частни съдебни изпълнители са пуснали на търг 41 хотела в цялата страна заради неплатени дългове, показва проверка в регистъра с публичните продажби на недвижими имоти към Камарата на ЧСИ.Бирниците хранят надеждите да успеят да съберат от некоректните и закъсали собственици общо около  58 000 000 лева.

Хотелите, началната тръжна цена на които е над 250 000 лева, са общо 28 на брой. Двата най-скъпи са „Бест Уестърн Премиер Тракия Хотел“, който се продава за 19,9 млн. лв., и „Интерхотел Велико Търново“ /на снимката/ – за  14,1 млн. лв.
Великотърновският хотел, миналата  гордост на старата столица под Царевец,  е с ипотека за 10 млн. евро към фалиралата преди година и половина Корпоративна търговска банка /КТБ/. Това е поредният опит за масивната сграда да бъде начерен купувач и да бъде изтъргувана, като сега цената е с около 3 млн. лева по-ниска в сравнение с предишния търг.

Софийският „Бест Уестърн Премиер Тракия Хотел“ като длъжниик е с по-малко задължения – няколко договорни ипотеки и дължи на Уникредит Булбанк 3 млн. лева.

През миналата година частните бирници са завели общо 180 000 дела срещу длъжници, като едва половината от тях са приключени, показва отчетът на Камарата на ЧСИ за 2015 г.

Частните съдебни изпълнители събират средно по около 1 млрд. лева годишно от неизрядни платци, като се очаква и през 2016-а общата сума да е в тази граница.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *