ЧЕЗ протестира срещу отнемането на лиценза си

„Изявленията на премиера Бойко Борисов за отнемането на лиценза на ЧЕЗ са в грубо противоречие с европейското законодателство“. Това се казва в изявление на говорителя на чешката компания Барбора Пулпанова, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от iNews.bg.
„Смятаме, че изявленията на премиера и прокуратурата в средствата за масова информация са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в Европейския съюз. Единствената организация, която може да взима решение за започване на процедурата по анулиране на лиценза, е единствено енергийният регулатор“, се казва в съобщението на компанията.
„Категорично отричаме каквито и да е обвинения, които теоретично могат да доведат до стартиране на процедура за отнемане на лиценза“, заяви говорителят на ЧЕЗ в Прага Барбора Пулпанова, цитирана от „Ройтерс“.
От компанията съобщиха също, че „не са съгласни с политизирането на въпроса“ на фона на предстоящите парламентарни избори.
По-рано днес прокуратурата заяви, че може да  поиска отнемане на лиценза на ЧЕЗ, като изтъкна нарушения на Закона за обществените поръчки. Същевременно от ЧЕЗ-България заявиха, че изобщо не са извършили подобни нарушения.
Търговията с книжата на „ЧЕЗ Разпределение“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД на Българска фондова борса беше спряна до края на днешната търговската сесия, информираха от борсовият ни оператор.
Пред Econ.bg евродепутатът Владимир Уручев, член на Комисията по промишленост изследвания и енергетика в Европейския парламент, заяви, че отнемането на лиценз на енергоразпределително дружество е процедура, която не е толкова проста. 
Същевременно външният министър на Прага Карел Шварценберг съобщи, че е готов да подкрепи ЧЕЗ с дипломатически средства на европейско равнище, но допълни, че проблемът е преди всичко на компанията, предаде БГНЕС.
ЧЕЗ печели близо 10% от приходите си в България. Компанията вдигна цените в страната през миналата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *