Челен опит: Кмет си оряза половината заплата

Челен опит или популистка хватка, но факт! Общински кмет си оряза доброволно заплатата, и то наполовина. Прецедентът е в Община Златарица, а мотивите за това си решение кметът обяснява съвсем разбираемо.

Кметът Пенчо Чанев/на снимката/ е вече трети мандат начело на Златаришката община. Защо сега, а не преди един или два мандата, но така или иначе фишът с двойно по-ниската кметска заплата обаче вече е факт. Вместо досегашните 1400 лева, той е взел малко под 700 за месец октомври. Избрал е числото, просто защото повече му харесва затова, че е не кръгла сума, а  завършва на 9…

Решението си Чанев описва като знак на съпричастност с общинската администрация, която се труди пълен месец, а получава с малко повече от общинските съветници, които се събират веднъж в месеца.

„Не толкова популистки, колкото в знак на солидарност с тези хора, които тука са на работа в администрацията. Хората, които идват сутрин навреме, тръгват си навреме, спазват трудова дисциплина“, каза Пенчо Чанев и дава пример с техническия сътрудник – младо момче, на пълен работен ден, за 380 лева на месец. Жена от администрацията пък е принудена да изпълнявала три длъжности за една заплата.

Министерството на финансите дава една обща купчина пари и казва – кмете, оправяй се. Но министерството си затваря очите пред факта, че тази тази сума изобщо не  се е  променяла през последните пет години. А през същия период расте минимална работна заплата в страната, скача нивото на живот – увеличават се разходите за отопление, за ток и хората ни бягат по големите градове, да търсят по-добри условия, категоричен е кметът.

Но внимание „червена светлина“, защото постъпката на кмета се оказва не много похвална за други. Орязаният размер на неговата заплата по действащите общински правилници за формирането на възнаграждането се отразява на заплащането на председателя на общинския съвет, който по закон взима 90% от кметското възнаграждение. И следва очакваната реакция: „Защо едва третия мандат стана съпричастен с администрацията? Досега не виждаше ли, че те получават малка заплата?!“, пита Стефан Бранзелов, председател на Общински съвет Златарица.

„Защо чак в третия мандат ли? Много хубав въпрос. В третия мандат е, защото в третия мандат, в началото на третия мандат беше увеличението на моята заплатата, която ми беше непроменяна от първия и втория, както и на администрацията с между 5-8 %”, обяснява Пенчо Чанев.

Местните експерти от „парламента в сянка“ – златаришката кръчма, тълкуват различно постъпката на кмета си, всеки според роднински, махаленски, партийни и т.н. пристрастия. За тях е ясно: ключът от бараката за обтегнатите отношения между кмета и Общинския съвет се крие в няколко отхвърлени негови предложения, като повишаване на местните данъци и продажбата на общинска земя. Според някои общинари в част от неговите предложения прозират известни местни лоби интереси.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *