Наказаха 1 млн. корумпирани чиновници в Китай

Наказаха, и то с много сериозни наказания само през последните три години  в Китай  повече от един милион държавни служители, за това че са поискали или приели подкупи. Повече от 400 души се разследват по обвинения в корупция, но засега се укриват от правосъдието.

Сред осъдените има виновници от всякакъвкалибър – както дребни чиновници, така и министри, бизнесмени, медийни босове. Службите на страната активно преследват заподозрени и в чужбина. Данните бяха публикувани в навечерието на пленум на китайската компартия в Пекин. По някои от знаковите корупционни дела в страната бяха произнесени смъртни присъди с отложено изпълнение, които в Китай обикновено се заменят с доживотни. Наскоро Пекин  фиксира минимален размер на получен подкуп или на разхищение на държавни средства, за който може да бъде произнесена смъртна присъда –  става въпрос за 3 млн. юана, което прави около 463 хил. долара.

Китайският президент от „пето поколение“ ръководители на страната Си Дзинпин неведнъж е подчертавал, че борбата с корупцията по всички нива на държавната администрация е негов ключов приоритет, но неговите критици твърдят, че това е начин ръководителят да се разправя с политическите си съперници. Привържениците му пък сочат като пример за справедливо и принципно отношение  случаят с един от най-богатите хора в Китай беше арестуван по обвинение в корупция.

Собственикът на строителната компания „Голд Мантис констракшън декорейшън“ Чжу Синлян е бил класиран на 20-то място в списъка на китайските милиардери. Чжу и семейството му притежават състояние, оценено на около 3,12 милиарда долара. По сведения на вестник „Чайна дейли“ той е бил разследван в продължение на  повече от две годин. Местните медии свързват ареста на Чжу Синлян с процеса срещу бившия кмет на Нанкин Цзи Цзян. Преди две години кметът беше изключен от парламента заради „сериозни дисциплинарни нарушения“. Компанията  „Голд мантис“ на Чжу Синлян  е участвала в големи проекти като строежа на централния стадион по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и Националния център за сценични изкуства в китайската столица.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *