Честит Трифон Зарезан!

На 1 февруари православната църква почита Св. Трифон – лечител, прославил се с чудесата, които правел. На този ден по български обичай празнуват лозарите, кръчмарите и градинарите, които са закриляни от светеца-лечител. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.
Там събралите се мъже започват ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клонки украсяват калпаците си. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет. Избира се Цар на лозята – обикновено имотен човек, след което се прави обща богата трапеза на самото лозе или в дома на царя.
Празничната трапеза на този ден влючва варена кокошка, печена луканка (суджук), омлет, прясна пита, тутманик.
Според народното поверие, колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон.
Празникът беше отбелязан и в манастирските лозя край пловдивското село Бачково. Игуменът на Бачковската обител, епискор Борис, освети лозята. Тук бяха старите приятели на братята от манастира – представителите на пловдивския бизнес от корпорация „Съединение“, които в трудни моменти винаги са помагалина манастира за неговата поддръжка със строително-монтажни дейности. Осветените лозя пръв зарязад-р Петър Нейчев, председател на надзорния съвет на корпорацията, и пожела здраве и берекетна всички.

Финански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *