Чехия с рекордно ниска безработица

През септември 2019 година нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) стабилизира за четвърти пореден месец в рекордно дъно от 6,3%, в рамите на еврозоната – в 11-годишно дъно от 7,5%, а в България безработицата се повиши слабо до 4,1% след стабилизация през предходните три месеца в историческо дъно от 4,0% (най-ниско ниво от 2000 година, откакто Евростат разполага с данни за нашата страна).Чехия с рекордно ниска безработица.

Резултат с изображение за чехия заводи

Безработицата в ЕС остана през септември за четвърти пореден месец на ниво от 6,3%, като това е най-ниската безработица, откакто Евростат стартира ежемесечното си проучване през януари 2000-а година, и след като година по-рано тя беше на ниво от 6,7% (през септември 2018-а). В рамките на еврозоната нивото на безработицата пък стабилизира за втори пореден месец на ниво от 7,5% (най-ниско ниво от юли 2008-а година) спрямо 8,0% година по-рано, информира economynews.bg.

Според европейската статистика общо 15,635 млн. европейци, от които 12,335 милиона от еврозоната, са били без работа през деветия месец на настоящата година, като спрямо август е отчетено повишение на безработните в ЕС със 48 хиляди, а в рамките на еврозоната – с 33 хиляди. Спрямо септември 2018-а година общият брой на безработните европейци е спаднал с 889 хиляди, от които 738 хиляди само в рамките на единния валутен блок.Чехия с рекордно ниска безработица.

Рекордно ниските нива на безработицата в еврозоната и в целия ЕС остават едни от малкото позитивни новини за състоянието на европейската икономика и предполагат, че опасността от рецесия е малко вероятна. Поне на теория много ниската безработица трябва да подкрепи потребителските разходи и респективно икономиката на стария континент.

Най-ниска безработица през септември е регистрирана в Чешката република (безработица от едва 2,1%), следвана от Германия (3,1%), докато най-висока остана безработицата в Гърция (ниво от 16,9%, но според данни на Евростат за юли 2019-а) и Испания (14,2% през септември 2019-а).

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *